Oud-Ajacied Suarez: van held tot paria

Ger
25 juni 2014, 15:46   Bijgewerkt: 25 juni 2014, 17:02

Vorige week donderdag bevestigde Luis Suarez tot de beste spelers van de wereld te horen. De aanvaller was net terug van een knieblessure en bezorgde Uruguay op het WK met twee doelpunten hoogstpersoonlijk de volle winst tegen Engeland. Eén krankzinnig optreden later kijkt de wereld totaal anders aan tegen de recidivist uit Salto.

De wil om een wedstrijd koste wat het kost te winnen, zit er bij de inmiddels 27-jarige Suarez al van jongs af aan in. Dat werd al duidelijk bij FC Groningen, waar hij zijn eerste stappen op het Europese continent zette. "Toen was het nog een grote onbekende, maar Louis kwam, zag en overwon", liet algemeen directeur Hans Nijland deze week nog optekenen in De Telegraaf. "Toen wij hem zagen kon hij met zijn ploeg nationaal kampioen van Uruguay worden. Er stond ongelofelijk veel druk op die wedstrijd, en toen zag je al dat hij naast zijn enorme kwaliteiten beschikte over een topsportmentaliteit."

Zijn verblijf bij FC Groningen blijft beperkt tot één seizoen, als Ajax hem in de zomer van 2007 overneemt. De noorderlingen willen Suarez aanvankelijk niet laten gaan, wat zelfs een arbitragezaak tot gevolg heeft. De rechter stelt FC Groningen uiteindelijk in het gelijk, maar kort daarop weekt Ajax de aanvaller dankzij een hogere transfersom alsnog los. Ook in Amsterdam bewijst Suarez zijn waarde, maar in november 2010 gaat hij ernstig over de schreef door in de topper tegen PSV zijn tanden te zetten in de hals van Otman Bakkal. Het komt hem op een schorsing van zeven wedstrijden te staan. De aanklager betaald voetbal spreekt in zijn beoordeling van een gewelddadige handeling.

Suarez moet een schorsing van tien wedstrijden uitzitten, maar knokt zich afgelopen seizoen op bewonderenswaardige wijze terug. Vooral door zijn scoringsdrift meldt Liverpool zich weer bij de top in de Premier League en is lange tijd zelfs de eerste landstitel sinds 1990 in zicht. Suarez sluit het seizoen af met 33 doelpunten en wordt door zowel collega's als journalisten uitgeroepen tot beste speler in de Engelse competitie. Op het WK in Brazilië lijkt hij vorige week de laatste stap richting volledige rehabilitatie te zetten. Nadat Suarez de eerste groepswedstrijd tegen Costa Rica door blessureleed nog moet missen, dwingt hij met twee treffers Engeland op de knieën. Zijn optreden werd door vriend en vijand geprezen.

Door: Ger Hensen

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen