Costa Rica na strafschoppen nieuwe opponent Oranje

Jw
30 juni 2014, 01:07

Costa Rica is de volgende tegenstander van Oranje. De Costa Ricanen rekenden zondag in de achtste finales af met Griekenland. Dat gebeurde na een loodzware wedstrijd, die uiteinelijk pas door een strafschoppenserie werd beslist. Daarin was Theofanis Gekas de schlemiel, omdat hij als enige faalde vanaf elf meter. In de reguliere speeltijd had Bryan Ruiz namens Costa Rica gescoord en maakte Sokratis Papastathopoulos in de blessuretijd gelijk (1-1).

Costa Rica sloot de groep met Uruguay, Italië en Engeland als verrassende winnaar af en ging dus als grote favoriet deze wedstrijd in. De Grieken maakten een mindere indruk in de groepsfase, maar lieten wel zien een uiterst taaie opponent te kunnen zijn. Costa Rica speelde in de eerste helft met aanvallende intenties, maar liep zich veelvuldig vast op de blauwe muur aan Grieken.

Griekenland kwam minder aan aanvallen toe, maar kreeg wel veruit de beste kans in de eerste helft. Dimitrios Salpingidis kreeg de bal vanaf links voor het intikken, maar zag dat zijn inzet op het nippertje werd gekeerd door doelman Keylor Navas, die met deze redding onderstreepte bezig te zijn aan een uitstekend toernooi. Er werd niet gescoord in de eerste helft, die verder ook weinig amusement bood.

In de tweede helft brak Costa Rica de wedstrijd open. Als een echte aanvoerder nam Bryan Ruiz zijn natie bij de hand. De aanvaller, oud-speler van FC Twente en PSV, verwerkte een voorzet met één subtiele voetbeweging tot doelpunt. De Griekse doelman Karnezis had geen antwoord op de schuiver, die met een uiterst lage snelheid in de rechterhoek verdween: 1-0. Kort daarop ontsnapte Griekenland aan een tweede treffer. Vasilis Torosidis maakte in zijn eigen strafschopgebied hands, maar scheidsrechter Ben Williams had het niet gezien.

Terwijl Costa Rica hard op weg leek naar de beslissing, pakte verdediger Oscar Duarte op domme wijze zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest het veld dus met rood verlaten. Costa Rica leek het ondanks het mindertal vol te houden, maar net als in de laatste groepswedstrijd tegen Ivoorkust sloegen de Grieken genadeloos toe in blessuretijd. Navas redde in eerste instantie nog knap op een Griekse inzet, maar was kansloos op de rebound van Sokratis Papastathopoulos: 1-1.

In de verlenging verdween het tempo volledig uit de wedstrijd. Door het warme weer waren niet alleen de tien Costa Ricanen kapot, maar ook de elf Grieken konden weinig meer uitrichten. In de extra dertig minuten werd dan ook niet meer gescoord, waardoor het aankwam op strafschoppen. De ene na de andere penalty ging er feilloos in, totdat Theofanis Gekas aanlegde. De ervaren Griek schoot niet eens slecht in, maar Navas keerde de inzet met een stijlvolle redding.