Frankrijk krijgt dapper Nigeria pas in slotfase op de knieën

30 juni 2014, 19:56   Bijgewerkt: 30 juni 2014, 23:22

Het ging uiterst moeizaam, maar Frankrijk heeft een ticket voor de kwartfinale van het WK weten te bemachtigen. Vanavond werd in de slotfase afgerekend met Nigeria, dat lange tijd zicht had op een resultaat: 2-0. Middenvelder Paul Pogba was het goudhaantje aan Franse zijde. Hij scoorde in de 80ste minuut de bevrijdende openingstreffer. De Fransen gaan het in de kwartfinale opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Algerije.

Voor de Fransen was dit de eerste, echte test op dit WK. De ploeg bezweek in de openingsfase onder de druk en had de grootste moeite met de felle Nigerianen. De Afrikanen waren de bovenliggende partij en waren met enkele kansjes dichtbij de eerste treffer in deze achtste finale. Sterker nog, de ploeg scoorde zelfs. Spits Emmanuel Emenike tikte van dichtbij binnen, maar werd teruggevlagd wegens buitenspel. Het was dubieus, de Nigeriaan bevond zich op de rand van buitenspel.

Opvallend was dat de Fransen, in de groepsfase nog overtuigend, in de eerste helft de mindere waren op het veld. Les Blues kregen in het eerste bedrijf alleen een grote kans met een schot van Paul Pogba, maar hadden verder niet al te veel in de melk te brokkelen. Van het sprankelende voetbal van de groepsfase was weinig meer te zien in de aantrekkelijke eerste helft. Na rust bleef het spel van Frankrijk pover. Nigeria kreeg zelfs een dot van een kans. Peter Odemwingie schoot na een kwartier in de tweede helft hard op het Franse doel, maar doelman Hugo Lloris wist de bal uitstekend te keren.

Het doelpunt was gezien het spelbeeld in het laatste halfuur verdiend. Nigeria probeerde nog wel langszij te komen, maar de pijp was leeg na het uitstekende eerste uur van de Afrikanen. Het werd zelfs nog erger voor de dappere Nigerianen, toen verdediger Joseph Yobo de bal in blessuretijd ongelukkig in eigen doel werkte. Het was de definitieve beslissing in het duel. Nigeria zal een vervelende nasmaak overhouden aan de wedstrijd, Frankrijk is nog altijd in de race voor de wereldbeker.