Blog vanuit Brazilië: het land rond in 28 dagen

2 juli 2014, 18:37

Na de training van Oranje van woensdag zit het er weer op in Rio de Janeiro, althans voor nu. De koffers kunnen gepakt worden voor de reis naar speelstad Salvador, het is tijd voor binnenlandse vlucht nummer negen van dit wereldkampioenschap. Nummer tien, terug van Salvador naar Rio, volgt komende zondag.

Praktisch gezien is Brazilië niet het meest ideale land om een WK te houden. Het land is zo immens groot, dat de afstanden tussen de verschillende speelsteden enorm zijn. Van Fortaleza, waar Oranje afgelopen zondag tegen Mexico speelde, naar Rio de Janeiro is het een uur of drie vliegen. Heen iets minder, terug iets meer. De afstand bedraagt zo'n 2.500 kilometer, ongeveer hetzelfde als de afstand van pakweg Amsterdam naar Moskou.

Oranje heeft dit toernooi zijn basiskamp belegd in Rio de Janeiro, waar het tussen de wedstrijden door dus traint, maar heeft in die stad nog niet één keer hoeven voetballen. Dat gaat voorlopig ook niet gebeuren, want de kwartfinale is in Salvador en een eventuele halve finale in São Paulo. Pas als Oranje de finale bereikt, kan het eindelijk een keer de bus pakken in plaats van het vliegtuig. Een keer geen lange vliegreis en weer een ander klimaat, het zou geen overbodige luxe zijn. Ook niet voor de fans en journalisten die met de ploeg meereizen.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Als Oranje wint van Costa Rica, speelt het woensdag 9 juli in São Paulo de halve finale tegen Argentinië of België. Zelf kom ik 6 juli terug uit Salvador, op dinsdagochtend 8 juli moet ik dan weer in São Paulo zijn voor de trainingen en persconferenties van beide teams. Dat betekent dat ik maandag 7 juli weer in het vliegtuig moet stappen. Dat zou binnenlandse vlucht nummer elf worden, gevolgd door nummer twaalf voor de terugreis.

We moeten er eigenlijk niet aan denken, maar het zou kunnen dat Oranje daags na de halve finale meteen weer in het vliegtuig moet stappen. Wordt de halve eindstrijd verloren, dan moet het op 12 juli namelijk in hoofdstad Brasilia, een dikke duizend kilometer verderop, aantreden voor het duel om de derde plaats. Het is iets waar iedereen die Oranje hier volgt, fans en journalisten, even niet aan moeten denken. Laten we het maar houden bij die twaalf binnenlandse vluchten en een ritje met de bus naar het stadion in Rio de Janeiro op 13 juli.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen