"In het verleden was Oranje misschien te voorspelbaar"

3 juli 2014, 03:17   Bijgewerkt: 3 juli 2014, 08:44

Het Nederlands elftal bewijst dit wereldkampioenschap in Brazilië veelzijdig te zijn. De ploeg is tot dusver al zijn duels gestart in een 5-3-2 systeem, maar heeft het vermogen om tijdens de wedstrijd over te schakelen op een andere speelwijze. Zelfs zonder andere spelers in te brengen, kan Oranje er ineens heel anders uitzien.

Daley Blind begon dit WK als linksback, stond tegen Chili en Mexico links centraal in de defensie en schoof na het uitvallen van Nigel de Jong door naar het middenveld. Dirk Kuyt stond links achterin, rechts achterin en was in de slotfase van het duel met Mexico aanvaller. Het zijn slechts twee voorbeelden van spelers die, als de wedstrijd erom vraagt, van positie kunnen wisselen. Zonder een reservespeler in te brengen kan coach Louis van Gaal variëren in systeem, 5-3-2 kan met één positiewisseling al 4-4-2 of zelfs 4-3-3 worden. Dat is, volgens Dirk Kuyt, één van de redenen waarom het Nederlands elftal dit wereldkampioenschap zo lastig te bespelen is.

"We hebben veel jongens die op verschillende posities kunnen spelen en als team kunnen we verschillende systemen spelen", zegt de routinier tegen FCUpdate.nl. "We kunnen tijdens een wedstrijd van alles doen, iets dat in het verleden misschien te weinig gebeurde. Toen speelden we één systeem, dat maakte ons wellicht wat voorspelbaar." Tussen 2008 en 2012 speelde Oranje vrijwel altijd op dezelfde manier, in een 4-2-3-1.

De belangrijkste kracht van het huidige Oranje is volgens Kuyt echter niet dat het zowel 5-3-2 als 4-3-3 kan spelen, maar de teamgeest. "Er zijn dit WK geen irritaties binnen de groep. Misschien komt dat ook door de ervaring van het EK 2012, veel van de jongens in deze groep hebben toen van dichtbij gezien hoe het niet moet. Maar de manier waarop we hier met elkaar omgaan, de onderlinge acceptatie...dat is uniek." Kuyt verwijst daarbij vooral naar spelers die op de reservebank zitten. Die mokken of mopperen niet, maar steunen de ploeg. "Neem iemand als Memphis Depay. Hij gaat als een komeet dit WK, maar gaat niet zweven. Hij kijkt op tegen de spelers die hij voor zich heeft, Robben en Van Persie. Hetzelfde geldt voor Klaas-Jan Huntelaar. Hij heeft heel lang moeten wachten op zijn kans, maar als we zometeen wereldkampioen worden is zijn aandeel door zijn invalbeurt tegen Mexico enorm geweest. In de vijftien minuten die hij gespeeld heeft, is hij zo belangrijk geweest."

"Jezelf wegcijferen voor het team", besluit Kuyt, "daar draait het om. Als iedereen dat kan, is er veel mogelijk."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen