Blog vanuit Brazilië: gastland heeft zaakjes prima op orde

3 juli 2014, 21:21

Hoeveel berichten hebben we de weken, maanden en jaren voor het toernooi niet gehad over problemen bij de organisatie van het WK in Brazilië? Stadions zouden niet op tijd af zijn, de infrastructuur was niet op orde en het zou een ramp worden om een redelijke en betaalbare hotelkamer te kunnen vinden. Brazilië zou als land niet capabel genoeg zijn om het voetbaltoernooi in goede banen te leiden, zo werd geroepen.

Nu de laatste week van het toernooi nadert, over tien dagen wordt de finale gespeeld, zijn de eerste conclusies over dit WK te trekken. Op voetbalgebied is het tot dusver fantastisch geweest, negen van de tien wedstrijden waren een feest om naar te kijken. Er wordt veel gescoord, zijn dramatische ontknopingen, verrassende resultaten én de grote namen van het voetbal staan op: mooier hadden we het niet kunnen wensen.

Maar dit WK gaat over veel meer dan alleen voetbal. Het feit dat we het al weken niet meer hebben over de tekortkomingen van het land Brazilië, zegt alles. De organisatorische chaos die gevreesd werd, is er niet gekomen. De massale protesten die door het land heen plaats zouden vinden, hebben we amper gezien. Ze zijn er wel geweest, met name op de openingsdag van het WK, en dat is logisch omdat iedere actiegroep zijn kans schoon zag om publiciteit te scoren. Maar echte problemen hebben we niet gezien, mede ook dankzij de Braziliaanse politie. In de speelsteden staat bij op elke hoek van de straat een politieauto met zwaailichten aan. Gebeurt er iets, dan wordt er ingegrepen. Onruststokers krijgen niet de kans het toernooi te verpesten.

WK 2014 mascotte Fuleco

WK 2014 mascotte Fuleco

Voor grote afstanden zijn er twee opties: de bus en het vliegtuig. Er rijden bussen tussen alle grote steden en hoewel ik zelf een lange busrit nog niet gemaakt heb, heb ik van meerdere mensen gehoord dat zo'n reis allesbehalve beroerd is. De bussen zijn luxe en de beenruimte is te vergelijken met de eerste klas van een vliegtuig. Je kan languit liggen, slapen en met een beetje geluk heb je je bestemming bereikt als je je ogen weer opent. Scheelt weer een overnachting, zo'n nachtbus. Een Nederlandse collega is per bus van Salvador naar Porto Alegre gegaan, hij deed er in totaal 72 uur over. Fantastisch, vond hij net. Gevaarlijk? Totaal niet.

Hetzelfde geldt voor vliegreizen. Vooraf werd ik gewaarschuwd voor lange rijen bij de douane en de balies bij het inchecken, maar die heb ik na talloze vluchten nog niet gezien. Vandaag, bij mijn reis van Rio naar Salvador, had ik een overstap van iets meer dan een uur in Belo Horizonte. In dat uur moest ik mijn koffer van de band halen- doorlabellen naar de volgende bestemming bleek in Rio niet mogelijk-, opnieuw inchecken en moest mijn handbagage weer door de scan. Ik maakte me enige zorgen over het wat krappe schema, maar bleek zeeën van tijd te hebben. Vijf minuten nadat ik het vliegtuig verlaten had, had ik mijn koffer. Weer vijf minuten later was ik weer ingecheckt. Alles gaat snel en de vluchten vertrekken, een uitzondering daargelaten, keurig op tijd.

De hele wereld leek zich de afgelopen maanden zorgen te maken om Brazilië, door de berichten in de media kreeg je bijna de indruk dat het land volledig ongeschikt was voor de organisatie van een WK. Brazilië heeft het tegendeel bewezen en verdient daarvoor een groot compliment. Als de Seleçao het toernooi niet wint zal het WK voor Brazilië aanvoelen als een mislukking, maar eigenlijk heeft het land zijn grootste winst al geboekt.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen