Blog vanuit Brazilië: Louis draagt loombandje nog drie keer

5 juli 2014, 10:30   Bijgewerkt: 4 juli 2014, 23:40

Ze zijn de laatste jaren ieder EK of WK van de partij: de Nederlandse kinderprogramma's. In Rio de Janeiro is er een delegatie van Zappsport aanwezig bij ieder persmoment van het Nederlands elftal en ook het NOS Jeugdjournaal heeft zijn mensen naar Brazilië gestuurd.

Het leuke van dergelijke programma's is dat ze met een heel ander idee naar een persconferentie gaan, dan journalisten van 'volwassen' media. Kijkers van Zappsport hoeven echt niet te weten of Oranje nu 5-3-2 of 4-3-3 gaat spelen, want de zwakke punten zijn van Costa Rica en wat Louis van Gaal vindt van de saamhorigheid in de selectie. Met de uitleg van de bondscoach dat hij Nigel de Jong zo gaat missen tegen Costa Rica omdat de middenvelder zijn 'chef incidentele pressing' is, hoef je kinderen al helemaal niet te vermoeien.

En dus doen beide programma's, Zappsport en het Jeugdjournaal, het iets anders. Ze mogen vaak één vraag stellen, helemaal aan het eind van de persconferentie. En die vragen zijn, als ik er één woord voor moet kiezen, onderscheidend. Voor Nederland-Spanje ging het er bij de kinderprogramma's vooral om dat het duel op vrijdag de dertiende gespeeld werd. Of Van Gaal bang was dat deze datum ongeluk zou brengen, wilde het jeugdjournaal weten. Ook werd hem voorgelegd hoe het nu voelde om tijdens het WK ineens beroemd te zijn. En Dirk Kuyt kreeg vorige week de vraag of spelers die op de reservebank zitten, eigenlijk ook douchen na een wedstrijd. Dat zijn toch de betere vraagstukken zo middenin het grootste voetbalevenement ter wereld.

"Het is de kinderen opgevallen dat je tijdens de wedstrijd tegen Mexico een armbandje om had, die kinderen vaak dragen. Heb je die zelf gemaakt?", wilde het jeugdjournaal weten. Hij verwees naar een oranje loombandje dat in Fortaleza te zien was om de rechterpols van de coach. Van Gaal lachte. "Die heb ik gekregen van het hoofd van de afdeling sponsoring van ING, onze hoofdsponsor", begon hij. "Haar kinderen hebben het gemaakt en ik had beloofd het te dragen. Of ik het tegen Costa Rica weer om doe? Zeker, dat heb ik beloofd. Ik draag hem, zo lang ik bondscoach ben." Om er glunderend aan toe te voegen: "En dat is nog drie wedstrijden."

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen