Oranje in de WK-kwartfinale: drie historische wedstrijden

5 juli 2014, 12:25   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voor de vierde keer in de geschiedenis treedt het Nederlands elftal vandaag (zaterdag) aan in de kwartfinale van een wereldkampioenschap voetbal. De vorige drie keer kwartfinales van Oranje op een WK waren stuk voor stuk spannend en historisch. Twee keer werd er gewonnen, slechts één keer werd Nederland in de kwartfinale uit het toernooi geknikkerd. Een overzicht.

9 juli 1994, Nederland-Brazilië: 2-3

1994 WK Brazilië-Nederland scorebord Dallas

1994 WK Brazilië-Nederland scorebord Dallas

Opstellingen

Nederland: De Goeij; Rob Witschge, R. Koeman, Valckx, Winter; Rijkaard (65' R. de Boer), Jonk, Wouters; Overmars, Bergkamp, Van Vossen (54' Roy)

Brazilië: Taffarel, Jorginho, Aldaír, Marcio Santos, Branco (90' Cafú); Mauro Silva, Dunga, Zinho, Mazinho (81' Rai); Romario, Bebeto

Scoreverloop: 53' Romario 0-1, 63' Bebeto 0-2, 64' Bergkamp 1-2, 76' Winter 2-2, 81' Branco 2-3

Gele kaarten: Winter, Wouters (Nederland), Dunga (Brazilië)

Rode kaarten: geen

4 juli 1998, Nederland-Argentinië: 2-1

"Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp!!" Die ene zin, uitgesproken door radiocommentator Jack van Gelder, is legendarisch geworden. Het doelpunt van Dennis Bergkamp in de kwartfinale van het WK 1998 tegen Argentinië is nog altijd één van de mooiste en meest memorabele goals ooit gemaakt door Oranje op een WK. De spits besliste de wedstrijd door een lange pass van Frank de Boer op fraaie wijze te controleren, naar binnen te kappen en de Argentijnse doelman Carlos Roa van dichtbij kansloos te laten.

Opstellingen

Nederland: Van der Sar; Numan, De Boer, Stam, Reiziger; Cocu, Jonk, Davids, R. De Boer (64' Overmars); Kluivert, Bergkamp

Argentinië: Roa; Sensini, Chamot (89' Balbo), Ayala, Zanetti; Simeone, Veron, Almeyda (68' Pineda), Ortega; Lopez, Batistuta

Scoreverloop: 12' Kluivert 1-0, 17' Lopez 1-1, 90' Bergkamp 2-1

Gele kaarten: Stam (Nederland), Chamot, Ortega en Sensini (Argentinië)

Rode kaarten: Numan (76', twee keer geel), Ortega (87', direct rood)

2 juli 2010, Nederland-Brazilië: 2-1

Voor de derde en tot vandaag laatste WK-kwartfinale van Oranje hoeven we niet ver terug in de tijd. Vier jaar en drie dagen geleden, op 2 juli 2010, nam Nederland het in Port Elizabeth op tegen Brazilië. Het was de wedstrijd van André Ooijer en Felipe Melo, maar vooral van Wesley Sneijder.

Na de pauze kantelde het duel volledig. Wesley Sneijder scoorde twee keer, beide keren na ongelukkig keeperswerk van Julio Cesar, en Felipe Melo kreeg rood omdat hij natrapte richting Arjen Robben. Met elf tegen tien speelde Oranje, dat uiteindelijk in de finale zou verliezen van Spanje, het duel probleemloos uit.

Opstellingen

Nederland: Stekelenburg; Van Bronckhorst, Ooijer, Heitinga, Van der Wiel; Van Bommel, De Jong; Robben, Sneijder, Kuyt; Van Persie (85' Huntelaar)

Brazilië: Julio Cesar; Michel Bastos, Juan, Lucio, Maicom; Felipe Melo, D. Alves, Gilberto Silva, Kaka; Luis Fabiano, Robinho

Scoreverloop: 10' Robinho 0-1, 53' Sneijder 1-1, 68' Sneijder 2-1

Gele kaarten: Heitinga, Van der Wiel, Ooijer, De Jong (Nederland), Bastos (Brazilië)

Rode kaarten: Felipe Melo (73', direct rood)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen