Brazilië bij laatste vier na moeizame zege op Colombia

Jw
5 juli 2014, 00:14   Bijgewerkt: 5 juli 2014, 00:35

Brazilië zit bij de laatste vier van het WK. Het gastland won in een boeiende wedstrijd met 2-1 van Colombia. Een kwartier voor tijd leek de wedstrijd in de tas voor Brazilië, maar de Colombianen poetsten de achterstand in de slotfase nog bijna weg. Het bleef echter bij de benutte strafschop van James Rodriguez, waardoor de doelpunten van de centrumverdedigers Thiago Silva en David Luiz beslissend bleken. Brazilië treft in de halve finale Duitsland.

Na de ontsnapping in de strafschoppenserie tegen Chili namen de twijfels over Brazilië toe. Kan de organisator van dit WK de hoge verwachtingen wel waarmaken? In de openingsfase tegen Colombia leek het alsof Brazilië de nationale druk van zich had afgeschud. De 'Seleção kwam al in de zevende minuut op voorsprong door uitgerekend Thiago Silva. De aanvoerder werd deze week nog fel bekritiseerd door icoon Zico, omdat hij tegen Chili geen strafschop wilde nemen. Tegen Colombia liet hij de Brazilianen al vroeg juichen door een hoekschop van Neymar binnen te lopen bij de tweede paal (1-0).

Na de rust nam Colombia meer initiatief. Brazilië bewaakte in Fortaleza de voorsprong met man en macht en soms met 'lelijk' voetbal. Zo schopten Thiago Silva en David Luiz regelmatig de bal ver de tribunes in. Het was niet altijd even mooi, maar wel nuttig. Colombia kwam er moeilijk doorheen en als dat lukte, was het bovendien niet in staat door te bijten. Toch bleef het spannend, omdat Brazilië ook niet echt gevaarlijk was in de omschakeling.