Invaller Krul held van Oranje in strafschoppenserie

6 juli 2014, 00:54   Bijgewerkt: 6 juli 2014, 10:01

Het ging opnieuw niet gemakkelijk, maar Oranje blijft doorrollen op dit WK. In Salvador worstelde de ploeg van coach Louis van Gaal 120 minuten lang met Costa Rica (0-0), maar kwam het wel als winnaar uit de strijd. Met invaller Tim Krul als onverwachte held won Oranje de beslissende strafschoppenserie met 4-2.

Dat het geslachtsdeel van Louis van Gaal van goud was, wisten we al. Dat bleek eerder dit toernooi al, toen hij iedere keer in de slotfase van de wedstrijd de goede tactische keuze bleek te kunnen maken. Maar op zaterdag 5 juli in de Arena Fonte Nova bleek dat het om 24-karaats goud gaat. Puur goud, niets anders. Als je zelfs in de 119e minuut van de wedstrijd je keeper durft te wisselen omdat een andere doelman beter strafschoppen kan stoppen, en deze invaller vervolgens uitgroeit tot held door twee inzetten van Costa Rica te stoppen, weet je dat Van Gaal dit WK echt álles kan.

Met de strafschoppenserie kreeg de wedstrijd een zinderende, voor Oranje fantastische, climax. En dat terwijl de 120 eerdere minuten toch even het aanzien amper waard waren geweest. Oranje moest opboksen tegen de Costa Ricaanse muur en deed dat, voor het eerst dit toernooi, met drie aanvallers in de basis. Van Gaal ruimde een basisplek in voor Memphis Depay, die als linksbuiten speelde in een systeem dat het midden hield tussen 3-4-3 en 5-2-3. Daley Blind stond achter hem, op rechts speelde Dirk Kuyt in de rug van Arjen Robben.

Met het aanvallende systeem hoopte Oranje een bres te kunnen slaan in de muur van Costa Rica, dat vooral op counters leek te loeren. Die kwamen er amper, maar ook Oranje werd zelden gevaarlijk. In de eerste helft vielen twee echt kansen te noteren, één voor Robin van Persie en één voor Depay. Van Persie kreeg de bal na een prima aanval niet langs de goede Costa Ricaanse keeper Keylor Navas en ook Depay vond de doelman op zijn weg. Na de kans van Van Persie mocht Sneijder het ook nog eens proberen in de rebound, maar zonder succes.

Er moest dus een verlenging komen, iets waar gezien de amusementswaarde van het duel vrijwel niemand op zat te wachten. Oranje bleef drukken, maar miste de finesse en het geluk om een doelpunt te maken. Ook invaller Klaas-Jan Huntelaar, na 105 minuten in de ploeg gekomen voor Bruno Martins Indi, kon het verschil niet maken. Het werden strafschoppen, ook omdat Oranje via Sneijder in de verlenging nogmaals het houtwerk raakte.

Maar vlak voordat de strafschoppenserie begon, kwam Krul. En hij werd de onverwachte held van de avond. Van Persie, Sneijder, Robben en Kuyt scoorden namens Oranje, door de twee saves van Krul werd het 4-2. Oranje gaat door, naar de halve finale van dit WK. Daarin wacht op woensdag 9 juli, in São Paulo, Argentinië.