Rapportcijfers van het Nederlands elftal tegen Costa Rica

6 juli 2014, 18:07

Het was bibberen, beven en hopen. Maar het is gelukt, het Nederlands elftal staat in de halve finale van het wereldkampioenschap. Omdat de bal er tegen Costa Rica in 120 minuten niet in wilde, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin kroonde invaller Tim Krul zich tot held van de natie, maar er waren meer helden. De rapportcijfers van een uiteindelijk dikverdiend gewonnen kwartfinale.

Jasper Cillessen: 8

Tim Krul was de gevierde man in de strafschoppenserie, maar alle lof gaat ook naar collega Jasper Cillessen. De Ajacied had niet veel te doen, maar stond er op de belangrijke momenten. Diep in de tweede helft van de verlenging hield hij Costa Rica met een fraaie redding van de 0-1 af. Hij baalde er verschrikkelijk van dat hij gewisseld werd, maar Cillessen kan heel trots op zichzelf zijn.

{image[296242][right-half][]}Daley Blind: 7

Stond opgesteld als linkermiddenvelder, maar was eigenlijk ook een soort linksback. Blind kan terugkijken op een prima wedstrijd.

Bruno Martins Indi: 6,5

Was opnieuw sterk in de duels, maar moet soms nog wat slimmer worden. Voor een botsing met Bryan Ruiz, die de Costa Ricaan slim uitlokte, had hij zomaar zijn tweede gele kaart kunnen krijgen. Dat gebeurde niet, waardoor hij er in de halve finale gewoon weer bij kan zijn.

{image[296243][right-half][]}Ron Vlaar: 7

Gaf verdedigend vrijwel niets weg. Costa Rica kon amper kansen creëren, zeker in de eerste helft was er geen doorkomen aan.

Stefan de Vrij: 7,5

Uitblinker aan Oranje-zijde in defensief opzicht. Onderschepte tientallen keren een bal, won duels en gaf met zijn collega-verdedigers amper iets weg. Er waren voorafgaand aan dit toernooi wat twijfels over De Vrij, maar de manier waarop hij zichzelf manifesteert is indrukwekkend.

Dirk Kuyt: 6,5

Was opnieuw van waarde, maar kon niet echt zijn stempel op de wedstrijd drukken. De combinaties met Arjen Robben op rechts liepen meer dan eens spaak. Schoot in de strafschoppenserie op fraaie wijze raak.

{image[296239][right-half][]}Georginio Wijnaldum: 6

Het blijft zoeken voor Oranje op het middenveld. Georginio Wijnaldum doet zijn best, maar kon ook tegen Costa Rica niet overtuigen. Het zal een puntje van zorg zijn voor de halve finale tegen Argentinië.

Wesley Sneijder: 7

De spelmaker van Galatasaray verdient een enorme pluim voor zijn arbeid dit WK. Stond tegen Costa Rica redelijk dicht voor de verdediging en moest dus continu veel meters afleggen om bij het vijandige doel te komen. Was in balbezit niet altijd even secuur, maar verdiende een doelpunt. Had de pech dat hij twee keer het houtwerk op zijn weg vond.

Memphis Depay: 6

Mocht voor het eerst dit WK in de basis starten. Was niet zo sterk als tijdens eerdere invalbeurten en had soms niet iets te veel tijd nodig.

{image[296247][right-half][]}Robin van Persie: 5,5

Het was niet bepaald de wedstrijd van Robin van Persie. Stond om de haverklap buitenspel en miste een aantal goede kansen op de 0-1. Die kansen moeten er tegen Argentinië wel in.

Arjen Robben: 7,5

Is amper te stoppen dit WK. Iedere keer dat Arjen Robben de bal krijgt, gebeurt er iets. Ook tegen Costa Rica was de aanvaller continu dreigend, hij vond zelfs dat zijn teamgenoten hem nog te weinig zochten. Alle ballen op Robben, dat kan het tactische plan tegen Argentinië zijn.

Jeremain Lens: 7

Viel prima in voor Depay. Was ook twee keer dicht bij een doelpunt, maar werd beide keren teruggefloten wegens buitenspel. Het was beide keren op het randje.

Klaas-Jan Huntelaar: 6

Amper gezien in het kwartier dat hij mee mocht doen. De Hunter kon het verschil niet maken en zou de vijfde strafschop nemen, maar dat hoefde door de twee reddingen van Krul niet meer.

Tim Krul: –

Wat te zeggen over Tim Krul? Hij kwam erin om strafschoppen te stoppen en deed dat. De doelman van Newcastle United werd de onverwachte held van de memorabele voetbalavond in Salvador.