Oranje-succes resulteert in kleine winst voor KNVB

8 juli 2014, 10:37

De prestaties van het Nederlands elftal in Brazilië hebben hun uitwerking op de portemonnee van de KNVB. In Zeist strijkt men door het bereiken van de halve finales van het WK 15,8 miljoen euro op. Mocht Oranje de wereldbeker in de wacht slepen, dan loopt dit bedrag op tot 26,8 miljoen euro. Veel winst haalt de KNVB echter niet uit de premies, aangezien het flink heeft moeten investeren voor de trip in Brazilië.

De KNVB kreeg een startpremie van bijna 6 miljoen euro en ving daarnaast een voorbereidingsbedrag van ongeveer 1 miljoen euro van de FIFA. Nadat Spanje, Australië en Chili achtereenvolgens aan de zegekar werden gebonden en vervolgens ook Mexico naar huis werd gestuurd in de achtste finales, waren de kosten van de Nederlandse bond gedekt door de premies. "Vanaf toen ging het er voor ons zonniger uitzien", stelt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen volgens het ANP. "Al zie ik voorlopig alleen maar rekeningen binnenkomen, het geld van de FIFA laat nog even op zich wachten", voegt Van Oostveen toe.

Dankzij de zege na strafschoppen op Costa Rica verwelkomde de KNVB een extra 3 miljoen euro. In 2010 maakte de KNVB dankzij de finaleplaats een nettowinst van ongeveer hetzelfde bedrag. "Maar zo'n bedrag gaan we nu sowieso niet halen, ik denk dat we een derde daarvan overhouden als we de halve finale verliezen", geeft Van Oostveen aan. De voetbalbond investeerde flink in de staf en de faciliteiten. Het werpt tot dusver haar vruchten af in Brazilië. "Met dit resultaat neem ik graag genoegen met wat minder winst", zegt een tevreden Van Oostveen.

In zijn totaliteit bedraagt de prijzenpot van de FIFA 576 miljoen euro. Een aanzienlijk deel gaat naar de clubs waar de deelnemende internationals onder contract staan.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen