Rapportcijfers van het Nederlands elftal tegen Argentinië

10 juli 2014, 11:00

De finale die zo dichtbij was, is niet bereikt. In plaats van om de wereldtitel in Maracana, moet Oranje komende zaterdag in Brasilia gaan voetballen om de derde plaats. In de halve finale was het Nederlands elftal zeker niet minder dan Argentinië, maar een tweede strafschoppenserie binnen vier dagen bleek te veel van het goede. De rapportcijfers van de avond waarop de Nederlandse WK-droom uiteen spatte.

Jasper Cillessen: 7,5

Keepte uitstekende wedstrijd. Had niet veel te doen, maar greep goed in als hij dat moest doen. Kapte bovendien tot tweemaal toe koeltjes een tegenstander uit. Sneu voor hem dat hij geen strafschop kon stoppen. Weer was een collega van hem de held van de avond en dat zal pijn doen.

Daley Blind: 7

Begon dit WK spectaculair met drie assists, viel in de wedstrijden daarna minder op. Voerde tegen Argentinië zijn taak wel gewoon prima uit, ook toen hij na rust in het hart van de defensie kwam te staan.

Bruno Martins Indi: 6,5

Moest na 45 minuten het veld verlaten met een blessure, speelde daarvoor prima. Zijn noodgedwongen vervanging was zuur voor Oranje, zeker omdat Nigel de Jong ook maar een uur kon spelen. Twee wisselmogelijkheden waren daardoor al vroeg verdwenen.

{image[296323][right-half][]}Ron Vlaar: 9,5

Speelde 120 minuten lang de perfecte wedstrijd. Won verdedigend alle duels, over de grond en door de lucht. Zijn optreden in de Arena Corinthians was van zeldzame klasse, waardoor het extra zuur is dat juist hij een penalty miste. In deze vorm is Vlaar zonder enige twijfel één van de beste verdedigers ter wereld.

Stefan de Vrij: 8

Niet zo verwoestend goed als Vlaar, maar ook De Vrij speelde een uitstekende wedstrijd. Dat Argentinië amper kansen heeft kunnen creëren, ondanks de aanwezigheid van spelers als Lionel Messi, Gonzalo Higuaín, Ezequiel Lavezzi en later Sergio Agüero, zegt alles over de manier waarop de Oranje-defensie speelde. De Vrij is dit WK een topverdediger geworden.

Dirk Kuyt: 6

Begon op rechts, schoof na rust naar links. Was het meest van alle Oranje-speler aan de bal, maar speelde misschien wel zijn minste wedstrijd van dit wereldkampioenschap.

Nigel de Jong: 6,5

{image[296327][right-half][]}Dat hij speelde, was een soort medisch wonder. "Het was een risico, maar soms moet je risico's nemen", zei hij na afloop. Toch was De Jong na zijn liesblessure nog niet helemaal de oude. Was niet zo dominant als in eerdere wedstrijd en na een uur was de pijp leeg, maar verdient groot compliment voor het feit dat hij er toch stond voor Oranje in deze cruciale wedstrijd.

Georginio Wijnaldum: 6

Normaal gesproken is Wijnaldum een speler met een enorme dynamiek naar voren, maar daar hebben we dit WK weinig van gezien. Ook tegen Argentinië gaf de PSV'er vooral balletjes breed of terug. De echte Wijnaldum hebben we dit WK, helaas, nog niet gezien.

{image[296328][right-half][]}Wesley Sneijder: 6

Kon niet genoeg brengen. Werkte weer keihard, zoals altijd, maar zijn voorzetten, corners en vrije trappen waren te vaak te onzuiver. Zonde, want van die spaarzame mogelijkheden moest Oranje het hebben. Vond in de strafschoppenserie Sergio Romero op zijn weg.

Arjen Robben: 7

Vier keer raakte Arjen Robben de bal aan in de eerste helft. Niet zo gek dus dat hij in die eerste 45 minuten weinig uit kon richten. Na rust ging het beter, maar vooral omdat Robben de ballen meer kwam halen rond de middenlijn. Daardoor kwam hij in balbezit, maar niet op de positie waar hij meteen gevaarlijk kon worden. Argentinië wist het gevaar-Robben goed te beteugelen.

{image[296325][right-half][]}Robin van Persie: 5,5

Waar is de Robin van Persie van de groepsfase toch gebleven? Tegen Spanje en Australië was de spits fantastisch, iedere kans was raak. Daarna is hij ver weggezakt en tegen Argentinië kon de aanvoerder opnieuw nauwelijks imponeren. Werd vlak na het verstrijken van de reguliere speeltijd gewisseld voor Klaas-Jan Huntelaar.

Daryl Janmaat: 7

Uitgerekend als invaller speelde Janmaat misschien wel zijn beste wedstrijd van dit WK. Toonde meer initiatief dan hij deed tegen Spanje, Australië en Chili, toen hij nog basisspeler was.

Jordy Clasie: 7

Verving na een uur de moegestreden Nigel de Jong. Het waren voor Clasie zijn eerste minuten op dit WK, maar last van plankenkoorts leek de kleine Feyenoorder niet te hebben. Kreeg veel ruimte van Argentinië en had soms nog sneller kunnen of moeten handelen, maar speelde zeker niet slecht.

Klaas-Jan Huntelaar: 6

Koud in het veld leek Huntelaar te kunnen scoren, maar een voorzet van Robben bereikte hem net niet. Dat was meteen ook één van de weinige keren dat we Huntelaar hebben gezien, in zijn invalbeurt van een klein half uur. Ook het breekijzer van Oranje kon de Argentijnse muur niet slopen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen