DUITSLAND NA VERLENGING WERELDKAMPIOEN

13 juli 2014, 23:38   Bijgewerkt: 14 juli 2014, 00:42

Het was zwaar, het was moeizaam, maar Duitsland is winnaar van het Wereldkampioenschap voetbal 2014. In een bloedstollende finale hadden de Duitsers een verlenging nodig om Argentinië op de knieën te krijgen: 1-0. In het Maracanã stadion maakte invaller Mario Götze diep in de tweede helft van de verlenging het winnende doelpunt. Het is de eerste wereldtitel voor Duitsland sinds 1990, toen het voormalige West-Duitsland wereldkampioen werd.

Al in de openingsfase van het duel bleken de twee ploegen toch meer aan elkaar gewaagd dan verwacht. De Duitsers hadden weliswaar het meeste balbezit, de Argentijnen kwamen er veelvuldig gevaarlijk uit. Net als tegen het Nederlands Elftal speelde de ploeg van Alejandro Sabella verdedigend sterk en op de counter, met steraanvallers Lavezzi, Higuaín en natuurlijk Messi.

De grootste kans was voor Gonzalo Higuaín, nadat Toni Kroos de bal op het middenveld wilde terugkoppen naar zijn verdediging. Hij deed echter dat in de voeten van de Argentijnse spits, die leek te schrikken van de kans. Higuaín schoot de bal een meter naast.

Naarmate de wedstrijd vorderde liet ook Duitsland zich op aanvallend vlak een aantal keer zien. In de extra tijd van de eerste helft kopte verdediger Benedikt Höwedes een hoekschop snoeihard tegen de paal. Even daarvoor schoot invaller Schürrle, die de geblesseerde Christian Kramer verving, vanaf de rand van het strafschopgebied hard op de vuisten van goalie Romero.

De finale ontpopte zich langzaamaan tot een waar voetbalgevecht. Het spel was misschien niet altijd foutloos, maar de strijdlust van beide ploegen maakte een hoop goed.  Veel grote kansen kwamen er niet, wel een hoop halve. Of het nou Schürrle, Höwedes, Messi of Biglia was, geen van de spelers wist te scoren en op die manier een verlenging te voorkomen.

Diep in de tweede helft van de verlenging viel dan toch de treffer, voor de ploeg die bekend staat om het scoren van late doelpunten. André Schürrle besloot aan de linkerkant van het veld op avontuur te gaan en gaf de bal piekfijn voor aan Mario Götze. De andere invaller nam de bal goed aan en verschalkte Romero: 1-0. De vreugde was enorm bij de Duitse ploeg en het meegereisde Duitse publiek.

Het ging misschien niet zo simpel als vooraf voorspeld: Argentinië bood goed partij en had zelfs de kansen om te winnen. Uiteindelijk wist de ploeg van Joachim Löw de overwinning uit het vuur te slepen. Met de winst van Duitsland is er voor het eerst een Europese winnaar op een WK dat georganiseerd is in Zuid-Amerika. De meeslepende wedstrijd in het Maracanã was een passende afsluiting van een prachtig WK in Brazilië.