FIFA roept landen op om WK in Rusland niet te boycotten

25 juli 2014, 12:19

De hele wereld hekelt de rol van Rusland en de mogelijke betrokkenheid van het land bij de vliegramp in Oekraïne, maar in 2018 moet het land 'gewoon' het decor zijn van een voetbalfeest. Dat vindt althans de FIFA. De wereldvoetbalbond laat in een verklaring weten dat een boycot van het toernooi voorkomen moet worden. "De geschiedenis heeft uitgewezen dat een boycot niet de juiste oplossing is."

"Als overkoepelende bond van de voetbalwereld neemt de FIFA zijn verantwoordelijkheid en we steunen vreedzame en democratische gesprekken", schrijft de bond in een verklaring. "De FIFA neemt afstand van iedere vorm van geweld en blijft zijn toernooien gebruiken om de dialoog te promoten en begrip te creëren."

Diverse landen hebben al laten weten weinig trek te hebben in een WK in Rusland, maar de FIFA roept zijn leden op om het toernooi niet te boycotten. "De geschiedenis heeft uitgewezen dat een boycot van een toernooi, of politieke isolatie, niet de meest effectieve manier is om problemen op te lossen. De organisatie van het WK levert mondiale aandacht op en kan om die reden een sterke manier zijn om de dialoog op gang te brengen. Het WK voetbal verenigt teams en landen vanuit de hele wereld, in de geest van fair play en onderling respect."

"De FIFA is ervan overtuigd dat we, door voetbal, iets moois kunnen bereiken. Toch moet de sport niet gezien worden als oplossing voor alle problemen, met name gerelateerd tot wereldpolitiek. Maar het WK kan een krachtig evenement zijn en de FIFA weet zeker dat dit ook het geval gaat zijn tijdens het WK 2018 in Rusland."

De KNVB liet onlangs weten dat het nog niet in wilde gaan op een eventuele WK-boycot. "Via verschillende wegen krijgt de KNVB vragen over (de deelname aan) het WK 2018 in Rusland. De bond is zich er van bewust dat een WK in Rusland veel emotie oproept bij alle voetballiefhebbers en nabestaanden in Nederland. Tijdens deze zwarte dagen leeft de bond mee met de families, vrienden en voetbalverenigingen van de slachtoffers. Stilstaan bij dit immense verlies staat nu voorop. De KNVB vindt het dan ook meer gepast om de discussie over een toekomstig WK in Rusland op een later moment te voeren, zodra het onderzoek naar de ramp is afgerond."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen