PSV moet aantonen dat het wél eenvoudig kan in Europa

31 juli 2014, 15:55   Bijgewerkt: 31 juli 2014, 16:19

PSV trapt vanavond in het eigen Philips Stadion om 19.00 uur af tegen St. Pölten, dat haar competitiewedstrijden in de tweede liga van Oostenrijk afwerkt. Feyenoord ging woensdagavond teleurstellend met 1-2 ten onder tegen Besiktas, dat niet alleen op papier een zeer pittige opponent bleek. In tegenstelling tot de Rotterdammers lijkt PSV een gemakkelijke avond te krijgen. De Eindhovenaren moeten het echter niet te licht opvatten, want het begrip gemakkelijk lijkt niet meer te bestaan voor Nederlandse clubs in Europese wedstrijden.

Onbekend maakt niet per definitie onbemind

Op dit strijdtoneel gaf PSV allesbehalve thuis. Het bleek niet opgewassen tegen Dinamo Zagreb (Kroatië), Chornomorets Odesa (Oekraïne) en PFK Ludogorets (Bulgarije), terwijl overleven in deze poule aanvankelijk toch geen lastige opgave leek. Zowel de Oekraïners als de Bulgaren gingen met de volle winst aan de haal in Eindhoven. Aangezien PSV op visite bij Ludogorets ook onderuit ging, was een overwinning op Chornomorets en vier punten tegen het onthutsend zwakke Dinamo Zagreb niet genoeg om door te gaan. En dan is PSV op dit moment ook nog eens twee rondes van de groepsfase verwijderd. Per slot van rekening grepen de Eindhovenaren ternauwernood een ticket voor deze voorronde, dankzij een laat doelpunt van Bryan Ruiz op bezoek bij PEC Zwolle.

PSV kan alleen van zichzelf verliezen

Toch stelde de keuzeheer, zoals het hoort, dat de klus niet zomaar geklaard zal zijn: "Het is een ploeg die er enorm op kan vliegen. Ze kunnen heel erg vooruit spelen met veel druk en pressie, maar ze kunnen zich ook in laten zakken. We moeten voorbereid zijn op beiden", sprak Cocu aan de vooravond van de start van het Europese avontuur. Luuk de Jong, de aanwinst die het voor PSV moet doen in de spitspositie, sloot zich hierbij aan: "Ik heb beelden van hen gezien en het is een team dat blijft gaan, ze wachten op foutjes aan onze kant en dat moeten wij proberen te voorkomen", aldus de spits, die progressie ziet bij PSV: "We hebben in de voorbereiding laten zien dat we heel goed kunnen voetballen en ik heb ook gezien dat we belangrijke stappen gezet hebben."

In Nederland zal men weinig weten over St. Pölten, de tegenstander van PSV. Hoe komt een club uit de tweede competitie van Oostenrijk in de Europa League terecht? Het bereikte de bekerfinale, waarin het haar meerdere moest erkennen in landskampioen Red Bull Salzburg: 4-2. Herbert Gager, de 44-jarige coach van de Oostenrijkers, schuift zijn ploeg logischerwijs in de underdog-rol: "We hebben weinig ervaring en vooral jonge spelers in het team, die mogelijk niet gewend zijn om in deze entourage en sfeer te spelen", sprak de coach volgens de NOS.

Per toeval oefenden beide ploegen vorige maand tegen elkaar. PSV zegevierde destijds met een minimale marge (1-0) over de Oostenrijkse club, dankzij een doelpunt van Oscar Hiljemark. Ditmaal gaat het 'om het echie'. Het zou mooi zijn als PSV de return in Oostenrijk vanavond al een formaliteit kan laten zijn. Een nieuwe Europese blamage kan Nederland op dit moment niet gebruiken.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen