Late penalty redt Standard, Van Wijk juicht weer

2 augustus 2014, 22:01   Bijgewerkt: 3 augustus 2014, 01:17

Standard Luik heeft ook haar tweede competitiewedstrijd van het seizoen omgezet in winst. De formatie van trainer Guy Luzon won zaterdag met 3-2 bij KV Kortrijk, maar makkelijk ging het niet. De winnende treffer viel pas in de slotfase, uit bovendien een strafschop.

De penalty werd toegekend na een overtreding op invaller Tony Watt. Geoffrey Mujangi Bia, een andere invaller, maakte geen fout vanaf elf meter en bepaalde daarmee de eindstand op 2-3. Standard was in de fase daarvoor meerdere malen aan een 3-2 achterstand ontsnapt.

Nadat Gertjan De Mets in de 69ste minuut namens Kortrijk voor de gelijkmaker had gezorgd, ging de thuisclub op jacht naar de winst, maar het wist de kansen niet te benutten. Zarko Tomasevic had Kortrijk in de veertiende minuut op 1-0 gebracht, Astrit Ajdarevic en Yanis Mbombo kantelden de score namens Standard tot 1-2.

Door de winst komt Standard op zes punten. Het deelt de koppositie in de Belgische Pro League met Anderlecht, dat vrijdag al met 0-2 zegevierde bij Oostende. Promovendus Westerlo, de ploeg van de Nederlandse trainer Dennis van Wijk, mag zich verrassend medekoploper noemen. Westerlo won, ondanks een 2-0 achterstand, met 2-3 bij Charleroi. Evander Sno en Mitch Apau hadden een basisplaats bij Westerlo.

Racing Genk kwam opnieuw niet tot winst. De formatie uit Belgisch-Limburg bleef, met Marco Bizot onder de lat, in de eigen Cristal Arena steken op een 1-1 gelijkspel tegen Cercle Brugge. Genk had in de laatste twintig minuten een man meer, nadat de Nederlandse Cercle-middenvelder Joey Godee zijn tweede gele kaart had gekregen. De thuisploeg wist de man-meer-situatie echter niet uit te buiten.

Genk begon vorige week met een 3-1 nederlaag tegen KV Mechelen aan het nieuwe seizoen. Dat kostte hoofdcoach Emilio Ferrera, vorig seizoen de opvolger van de ontslagen van Mario Been, meteen zijn baan. Met interim-trainer Pierre Denier, de voormalige assistent van Ferrera, aan het roer gaat het dus niet veel beter in de Cristal Arena. Genk zoekt nog naar een nieuwe eindverantwoordelijke. Naar verluidt staan Bert van Marwijk en Huub Stevens op het lijstje.