BBC: loo-EE vun KHAAL en DURR-il YUN-maat

Ger
15 augustus 2014, 13:07

Het is de BBC opgevallen dat veel voetbalfans worstelen om de namen van verschillende buitenlandse spelers en trainers in de Premier League correct uit te spreken. Om die reden heeft de omroep een lijst opgesteld waarin lastige gevallen fonetisch zijn weergegeven.

Bovenaan de lijst prijkt de naam van Louis van Gaal, de nieuwe manager van Manchester United. De BBC omschrijft de correcte uitspraak als loo-EE vun KHAAL, met de 'u' van het woord bun en een 'kh' die klinkt als de laatste klank in het Schotse loch. Ook Daryl Janmaat, de nieuwe verdediger van Newcastle United, is opgenomen in de lijst. Zijn naam moet volgens de BBC worden uitgesproken als DURR-il YUN-maat, waar de 'u' nu klinkt zoals die in cut, de y als in yes en de 'aa' van father.

In sommige gevallen raadt de Pronunciation Unit van de omroep aan om de 'verengelste' versie van een naam te gebruiken omdat Britten anders blijven struikelen over de juiste uitspraak. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij voormalig Liverpool-aanvaller Dirk Kuyt: men zou DEERK KOEYT moeten uitspreken met de 'eer' van deer en de 'oey' als het Franse fauteuil. Nu is gekozen voor een eenvoudige variant voor de Britten: DURK KOWT, met de 'ur' uit fur, en de ow uit now.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen