Arsenal niet langs Besiktas, ook Napoli-Bilbao gelijk

19 augustus 2014, 22:39   Bijgewerkt: 19 augustus 2014, 23:22

Wil Arsenal zich voor de zeventiende keer op rij plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, dan zal de Londense ploeg volgende week in het eigen Emirates Stadium moeten winnen van Besiktas. De eerste ontmoeting in de laatste voorronde eindigde dinsdag in Turkije in een 0-0 gelijkspel. Ook het duel tussen Napoli en Athletic de Bilbao leverde geen winnaar op: 1-1.

Besiktas was in de vorige ronde verantwoordelijk voor de eliminatie van Feyenoord en liet tegen Arsenal zien dat dit geen incident was. De equipe van de Kroatische trainer Slaven Bilic maakte het de bezoekers uit Londen in het eigen Atatürk Olimpiyat Stadion behoorlijk lastig.

Al binnen vijf seconden was Demba Ba dicht bij de 1-0. De kwelgeest van Feyenoord verraste Arsenal-keeper Wojciech Szczesny met een poging rechtstreeks uit de aftrap. De Poolse sluitpost wist ternauwernood redding te brengen. Op slag van rust stichtte Demba Ba, dit maal van dichtbij, opnieuw gevaar. Een poging van de Senegalese aanvaller ging maar net naast.

Vlak na de doelwissel scheelde het opnieuw niet veel of Besiktas had de score geopend. Olcay Sahan krulde de bal, nadat hij Laurent Koscielny had uitgekapt, net voorbij de verkeerde kant van de paal. Arsenal haalde in Istanbul niet haar hoogste niveau, maar ging desondanks in de slotfase bijna met de winst aan de haal. Invaller Alex Oxlade-Chamberlain raakte de paal. De bezoekers stonden toen al tien minuten met een man minder. Aaron Ramsey kreeg in de tachtigste minuut zijn tweede gele kaart, na het vasthouden van de in Zaandam geboren Oguzhan Özyakup op het middenveld.

Athletic de Bilbao verliet Italië met een 1-1 gelijkspel tegen Napoli. De thuisclub had in de openingsfase het betere van het spel, maar naarmate de eerste helft vorderde, kwamen de Baskische gasten beter in de wedstrijd. Het leverde in de 41ste minuut de 0-1 van Muniain op. Na voorbereidend werk van De Marcos scoorde de 21-jarige aanvaller met een geplaatst schot.

Gonzalo Higuain herstelde in de 68ste minuut, met een schot net binnen het strafschopgebied na een korte dribbel, het evenwicht voor Napoli. De Partenopei zetten daarna aan om een zege te boeken, maar zonder succes. José Callejón kreeg kort na de gelijkmaker een dot van een kans, maar die schoot de Spanjaard in het zijnet.

De returns staan gepland voor woensdag 27 augustus.