Dappere debutant Zwolle speelt gelijk tegen Sparta Praag

21 augustus 2014, 21:55   Bijgewerkt: 22 augustus 2014, 07:48

PEC Zwolle kan trots zijn op het allereerste optreden in Europa. Voor eigen publiek tegen de Tsjechische grootmacht Sparta Praag had de ploeg van coach Ron Jans recht op de winst, maar moest het zich tevreden stellen met een 1-1 gelijkspel. Beide goals vielen in het laatste kwartier van de wedstrijd.

Twintig keer werd Sparta Praag landskampioen, in de laatste dertig jaar. Het is de club van Petr Cech, Patrik Berger, Jozef Chovanec, Pavel Nedved, Karel Poborsky en Tomas Rosicky, grote namen uit het Tsjechische voetbal. Wie aan voetbal in Tsjechië denkt, denkt aan Sparta Praag. Het staat, al sinds jaar en dag, voor het beste wat het land op voetbalgebied te bieden heeft.

Hetzelfde kan in Nederland niet gezegd worden van PEC Zwolle. Sterker nog, 2,5 jaar geleden speelde de ploeg in de Jupiler League. De prijzenkast was leeg, Europees voetbal leek een niet te realiseren droom. Maar plotseling was daar vorig seizoen de winst van de KNVB Beker, ater gevolgd door de zege in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. En nu dus het debuut in Europa, als Klein Duimpje tegen de reus uit Tsjechië. Met als inzet een plek in de groepsfase van de Europa League, een soort walhalla voor de bescheiden club uit Zwolle.

Die groepsfase kan nog altijd bereikt worden, want PEC Zwolle leverde bij zijn debuut in Europa een prima prestatie. Last van plankenkoorts leek de ploeg niet te hebben, alleen Maikel van der Werff heel even. Hij liet in de eerste helft een enorme kans op de 1-0 liggen, toen hij vanaf elf meter mocht aanleggen na een overtreding op spits Tomas Necid. Zijn penalty werd gestopt door David Bicik, de keeper van Sparta Praag.

Met het 1-1 gelijkspel kreeg PEC Zwolle eigenlijk te weinig, want op basis van het enthousiasme en het vertoonde spel had de ploeg een overwinning verdiend. Toch is het al een prestatie op zich dat het overeind gebleven en nog altijd alle kans heeft op een plek in de groepsfase van de Europa League. De strijd tussen Klein Duimpje en de reus is nog altijd in evenwicht, ronde twee is volgende week in Praag.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen