Athletic de Bilbao in laatste half uur langs Napoli

27 augustus 2014, 22:37   Bijgewerkt: 27 augustus 2014, 23:28

Athletic de Bilbao keert na zestien seizoenen terug op het hoogste niveau van het Europese clubvoetbal. De Baskische ploeg plaatste zich woensdag voor de groepsfase van de Champions League, door Napoli in de return van de laatste voorronde met 3-1 te verslaan in het eigen San Mamés. De heenwedstrijd in Napels eindigde vorige week in 1-1.

Gezien de 1-1 van vorige week moest Napoli sowieso scoren in Spanje. Dat lukte. Twee minuten na rust opende Marek Hamsik de score met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. De Slowaak kreeg de bal voor de voeten gekopt door Bilbao-speler Balenziaga.

In het laatste half uur zorgde Bilbao echter voor een ommekeer en daarbij zag de achterhoede van Napoli er niet bepaald goed uit. In de 61ste minuut tekende Aduriz voor de gelijkmaker. Bij een hoekschop van Susaeta stond de aanvaller helemaal vrij en kreeg hij alle tijd om de bal aan te nemen. Dat deed hij dan ook, waarna hij het evenwicht herstelde.

Acht minuten later zorgde dezelfde Aduriz voor de 2-1 van Bilbao. Dit maal reageerde hij alert na een lange pass van achteruit, waarop Napoli-keeper Rafael en -verdediger Raul Albiol zich verkeken. Ibai bepaalde in de 74ste minuut de eindscore op 3-1 en loodste Bilbao daarmee in veilige haven. De laatste keer dat de Basken in de groepsfase van de Champions League uitkwamen, was in het seizoen 1998/1999. Ze eindigden destijds met zes punten onderaan in een poule met Rosenborg, Galatasaray en Juventus.