Effectief spitsentrio loodst AZ voorbij Dordrecht

Jw
30 augustus 2014, 21:51   Bijgewerkt: 30 augustus 2014, 22:14

AZ heeft de tweede overwinning van het seizoen geboekt. De Alkmaarders wonnen op bezoek bij promovendus FC Dordrecht met 3-1. De zege was vooral te danken aan de effectiviteit van de drie aanvallers, die elk een doelpunt voor hun rekening namen. Mart Lieder maakte de enige treffer van Dordtse komaf.

AZ had wat recht te zetten na de pijnlijke 3-0 nederlaag van vorige week tegen Willem II. Toch was die wedstrijd misschien ook wel snel weer vergeten in Alkmaar. Hoofdtrainer Marco van Basten is voorlopig niet in staat om zijn ploeg te coachen, omdat hij last heeft van hartkloppingen. Op bezoek aan de Krommedijk namen zijn assistenten Alex Pastoor en Martin Haar de taken over van de voormalig Wereldvoetballer van het Jaar.

Tegen FC Dordrecht lieten de Alkmaarders zien waarom ze normaal gesproken gewoon tot de subtop behoren. De drie aanvallers van de gasten namen AZ bij de hand in de eerste helft. Hoewel Dordrecht zeker niet de mindere partij was in het positiespel, keek het al snel tegen een 2-0 achterstand aan. Steven Berghuis, die in de punt van de aanval speelde, was de architect bij beide doelpunten. De technische linkspoot zette Guus Hupperts in de zesde minuut vrij voor het doel en hij klopte via de kluts Dordrecht-doelman Kurto (0-1).

Een mogelijke comeback van Dordrecht werd vrijwel direct weer afgeslagen door AZ. Dit maal was Tankovic de aangever en maakte Berghuis het doelpunt. De linkspoot hoefde door de strakke voorzet van de aanwinst alleen nog maar de bal vanaf een meter binnen te tikken (1-3). Dat was zuur voor Dordrecht, dat na de rust juist een uitstekende indruk maakte.

De promovendus zette nog wel alles op alles om terug te komen in de wedstrijd. De ploeg van trainer Ernie Brandts liet zien over een heel gezonde portie aan wilskracht te bezitten. De kansen kwamen dan ook wel voor Dordrecht, maar het verschil aan klasse in de afronding brak de ploeg op. Zo schoot Giovanni Korte van dichtbij op Rochet en had ook Rihairo Meulens de spanning nog terug kunnen brengen, maar de invaller schoot naast.