Oranje begint met Hiddink aan nieuwe cyclus

4 september 2014, 13:20

Na een zeer succesvol verlopen WK, is er een nieuw tijdperk aangebroken bij het Nederlands elftal. Niet Louis van Gaal, maar Guus Hiddink zal met ingang van vanavond op de bank zitten als bondscoach van Oranje. De coach keert vanaf 20.45 uur in wedstrijdverband terug als trainer van de nationale ploeg, bij de oefeninterland tegen Italië in het Stadio San Nicola in Bari. Het is een nieuwe start voor Oranje.

Tweede klus voor ervaren Hiddink

Hiddink zal hopen dat hij tijdens zijn tweede periode als Oranje-bondscoach een succesvollere start kent dan in 1995 het geval was. Destijds zag de keuzeheer Oranje met 0-1 ten onder gaan in een oefeninterland tegen Frankrijk. Niet vreemd overigens, aangezien maar liefst zeven van de laatste acht bondscoaches niet wisten te starten met drie punten. De ervaren trainer verloor het tweede duel, het treffen met Portugal, met dezelfde cijfers. Het eerste officiële duel werd door Hiddink en co wél omgezet in een zege: 4-0 tegen Malta. Een haperend Oranje haalde vervolgens met moeite het EK 1996 in Engeland, waar het in de kwartfinales na penalty's strandde tegen Frankrijk. Op het WK 1998 werd keurig beslag gelegd op de vierde plaats. In totaal won Hiddink 22 van zijn 38 interlands met Oranje, met een doelsaldo van 81 voor en 29 tegen.

Terug naar Hollandse school

Hoewel het Nederlands elftal op het WK in Brazilië furore maakte met een experimentele 5-3-2 formatie, lijkt Hiddink terug te grijpen op de traditionele 4-3-3 formatie, waar het Nederlandse voetbal om bekend staat. "Ik zag op het WK een realistische aanpak, als aanvulling op de Hollandse school. Ik hecht waarde aan deze school, in combinatie met het instinct om te overleven. Alleen de Hollandse school kan leuk en aardig zijn, maar in het buitenland vraagt men zich dan vooral af waar onze resultaten zijn. Een beetje realisme kan heel mooi zijn", sprak de kersverse bondscoach op 1 augustus tijdens zijn officiële presentatie

Italië: angstgegner van Oranje in oefenduels

Nederland stuitte op 6 februari 2013 nog op de Italianen, in de Amsterdam Arena. Oranje stevende dankzij een treffer van Jeremain Lens lange tijd af op een 1-0 overwinning, maar de azuurblauwen kwamen in de slotfase langszij via Marco Verratti. Van Gaal liet Daley Blind, Ola John en Jonathan De Guzman destijds debuteren.

Oranje moet het in Bari stellen zonder Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar, Ron Vlaar, Jordy Clasie en Arjen Robben. Laatstgenoemde denkt dat hij het treffen met Tsjechië ook zal missen, vanwege een enkelblessure. Uiteraard een domper, aangezien Robben de beste man was op het WK en het om de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks gaat. Maar, eerst staat er nog een oefenpotje gepland. En niet zomaar één, aangezien Hiddink dit keer wél goed wil starten en Oranje het goede WK-gevoel zo snel mogelijk zal willen terugkrijgen.

Vermoedelijke opstelling tegen Italië

Cillessen; Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Blind; Wijnaldum, De Jong, Sneijder; Kuyt, Van Persie, Lens.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen