Blatter wil door en stelt zich kandidaat voor nieuwe termijn

8 september 2014, 12:42   Bijgewerkt: 8 september 2014, 12:49

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel: Joseph Blatter gaat voor een nieuwe termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitser heeft dat maandag laten weten. De inmiddels 78-jarige Blatter staat al sinds 1998 aan het hoofd van de belangrijkste voetbalorganisatie ter wereld. "Een meerderheid van de nationale bonden heeft me gevraagd of ik alsjeblieft hun voorzitter wil blijven, de komende jaren."

Blatter volgde zestien jaar geleden de Braziliaan João Havelange op als voorzitter van de FIFA en werd in 2002, 2007 en 2011 herkozen. Bij zijn herverkiezing in 2011 liet hij weten dat het zijn laatste termijn zou worden, maar de afgelopen maanden werd al duidelijk dat de omstreden Zwitser toch door wilde. Dat heeft hij nu officieel bevestigd. "Ja, ik ben er klaar voor. Ik ben kandidaat", zo liet hij weten in een videoboodschap.

Volgens Blatter heeft de meerderheid van de nationale voetbalbonden hem ervan overtuigd om door te gaan. "Mijn missie is nog niet voltooid. Tijdens het laatste congres in São Paulo ontving ik steun van het overgrote deel van de nationale bonden. Ze vroegen of ik alsjeblieft hun voorzitter wilde blijven, de komende jaren."

In mei 2015 wordt bepaald wie de komende vier jaar preses van de FIFA is. Michael van Praag liet dit jaar weten dat hij vond dat Blatter op moest stappen en wordt gezien als mogelijke tegenkandidaat van de Zwitser. Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, stelde onlangs dat hij de strijd met Blatter niet aan wil gaan.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen