Hiddink terug naar 5-3-2: "Dacht dat ze uitgekookter waren"

9 september 2014, 20:35

Bondscoach Guus Hiddink is flink geschrokken van de prestatie van Oranje in het oefenduel met Italië van afgelopen donderdag (2-0 verlies). Daarom heeft de oefenmeester het 4-3-3-systeem alweer overboord gegooid en voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië teruggegrepen naar het succesvolle 5-3-2-systeem, waarmee onder leiding van Louis van Gaal op het afgelopen WK brons werd veroverd.

"Het viel mij echt tegen", citeert Voetbal International Hiddink voor de aftrap in Praag (20.45 uur). "Ik dacht dat de spelers uitgenaster en uitgekookter zouden zijn. Ik wilde niet dat het weer zo zou gaan als tegen Italië. Toen was het in het begin echt paniekerig."

"Het was dus een goede test, want we zijn tegen Italië met de feiten geconfronteerd", gaat Hiddink verder. De keuzeheer heeft de wijziging op eigen initiatief gemaakt. "De spelers hebben daar niets over aangegeven. We hebben op beide systemen getraind. Tsjechië speelt met heel aanvallende backs. Als ik daar vleugelspelers tegenover zou zetten, moeten die veel terug in de verdediging. Dat wil ik niet."

Door de terugkeer naar 5-3-2 moet Dirk Kuyt genoegen nemen met een plaats op de bank. Hiddink: "Hij is niet het kind van de rekening. Dirk staat er altijd als ik hem nodig heb. We willen kwalificatie zo snel mogelijk bewerkstelligen, want dan krijg je de ruimte om jonge spelers ervaring op te laten doen."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen