Spelersvakbond: spelers beter beschermen tegen racisme

10 september 2014, 13:41

De internationale spelersvakbond FIFPro wil dat voetballers die geconfronteerd worden met racisme of andere vormen van discriminatie beter beschermd worden. In het bijzonder moeten scheidsrechters en wedstrijdorganisators de spelers meer in bescherming nemen, stelt de bond in een persbericht.

De FIFPro zette zich tijdens de tweedaagse 'Respect Diversity'-conferentie in Rome in tegen racisme in de voetbalsport. De vakbond wil dat er meer maatregelen getroffen worden om discriminatie tegen te gaan, zodat sporters zich veilig voelen. "Een speler moet zich veilig, gerespecteerd en trots voelen. We werken samen met onze partners om deze plaag tegen te gaan. De rechten van spelers moeten te allen tijde beschermd worden", aldus de FIFPro.

Tony Higgins, de vice-voorzitter van de FIFPro, vindt dat racisme en discriminatie nog veel te veel aanwezig zijn in het voetbal. "Wie moeten de last dragen van discriminerend gedrag? Juist, de spelers. Ze zijn een makkelijk doelwit. Racisme komt veel te vaak voor en dit moet tegengegaan worden. We roepen voetbalautoriteiten, -federaties en -liga's op om het drie-stappen-protocol van de UEFA in hun eigen land uit te voeren", aldus Higgins.

De drie-stappen maatregel van de UEFA, die genomen moet worden als er sprake is van discriminatie, komt op het volgende neer: de scheidsrechter legt de wedstrijd tijdelijk stil, er wordt een waarschuwing omgeroepen in het stadion en uiteindelijk wordt de wedstrijd definitief gestaakt. De FIFPro roept iedereen op om deze acties zo goed mogelijk te ondernemen.

Onlangs werd de Braziliaanse club Gremio, waar Luiz Felipe Scolari de coach is, uit de nationale beker getrokken door racistische uitlatingen van haar fans. Omdat de dienstdoende arbiter niet optrad tegen tegen de racistische leuzen, werd hij voor 90 dagen geschorst. De spelersvakbond hamert er dus op om dit te voorkomen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen