"We moeten Hiddink het krediet en de tijd geven"

11 september 2014, 08:43

Tijdens en na afloop van het WK in Brazilië was voetbalminnend Nederland uitermate positief over de uitstekende prestaties van het Nederlands elftal. Amper twee maanden later lijkt het goede gevoel helemaal te zijn verdwenen. Onder de nieuwe bondscoach Guus Hiddink verloor Oranje van Italië (2-0) en Tsjechië (2-1), waardoor onze dolende nationale ploeg weer op zoek moet naar vastigheden, een geschikt systeem en de schwung.

Sjaak Swart vindt het verval van Oranje niet verrassend: "Het zat er al een beetje aan te komen. Op het WK waren de verwachtingen laaggespannen en stak één speler er met kop en schouders bovenuit: Arjen Robben. Hij was nog belangrijker voor Oranje dan Lionel Messi voor Argentinië. Wesley Sneijder en Robin van Persie zijn ook goed en Memphis Depay komt eraan. Maar Robben is van wereldklasse en als die er niet bij is, heb je in dit Nederlands elftal een probleem", stelt Mister Ajax vast in De Telegraaf.

De strategie die Hiddink tot dusver hanteert kan niet op de goedkeuring van Swart rekenen. "Maar ik vind wel dat we Guus even de tijd moeten geven", stelt het Ajax-icoon. "Een nieuwe coach is toch even wennen. En laten we eerlijk zijn, als Spanje de eerste wedstrijd voor rust twee of drie goals maakt - en dat had gemoeten, hè - dan lult niemand meer over het WK. Daar had Oranje geluk. En nu pech, want na de 1-1 in Tsjechië hadden ze alsnog moeten winnen. En zo'n fout bij de 2-1 (van Daryl Janmaat, red.), op zo'n moment, dat kan natuurlijk echt niet", benadrukt Zwart.

De zeperd in Tsjechië was misschien nog wel teleurstellender dan de nederlaag tegen Italië. PEC Zwolle speelde onlangs tegen Sparta Praag. Vijf spelers (Kaderabek, Krejci, Lafata, Dockal, Vacha) van de Tsjechische kampioen stonden in de basisopstelling van Tsjechië. Toch klopte de KNVB niet aan bij PEC Zwolle-coach Ron Jans. "De speelwijze van het nationale elftal, is bijna een kopie van hoe Sparta Praag speelt", sprak Jans, die wel ten onder ging in het tweeluik met Sparta Praag. "Wij hebben het toen gewoon op de PEC Zwolle-manier gedaan (4-3-3, red.). Je zou de beginopstellingen tegen Italië (4-3-3) en Tsjechië (5-3-2) eerder andersom verwachten", vindt Jans.

"Ik zag dinsdag ook wat dingen die ik niet helemaal logisch vond en misschien anders had gedaan, maar ik wil me niet aansluiten in het rijtje mensen dat het zo veel beter weet", stelt Jans, die het ook opneemt voor Hiddink: "We moeten Hiddink het krediet en de tijd geven om het recht te zetten, want de pijlen zijn nu wel heel snel op hem gericht, ook qua persoonlijke benadering. Waarschijnlijk zou het met Vlaar en Robben erbij al anders zijn gegaan."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen