Van Praag houdt toespraak over matchfixing

17 september 2014, 17:47

Michael van Praag blijft zich inzetten voor de strijd tegen matchfixing in het voetbal. De KNVB-voorzitter geeft vandaag (woensdag) bij een conferentie van ministers van Sport van de bij de Raad van Europa aangesloten landen, namens UEFA-topman Michel Platini, een toespraak over de manipulatie van voetbalwedstrijden.

"Sportbonden kunnen matchfixing niet alleen bestrijden. Hulp van overheden, politie en justitie is noodzakelijk", schrijft Van Praag op Twitter. "Wij hebben immers niet de bevoegdheid om telefoons af te tappen of onder ede te verhoren en zo meer. Samenwerking moet het parool zijn."

Vorige week werd bekend dat tussen de zestig en tachtig landen in de afgelopen drie jaar melding hebben gemaakt van gevallen van matchfixing in het voetbal. "Het is een globaal probleem, dat niet afneemt", waarschuwde John Abbott, de voorzitter van een door Interpol en FIFA geleide onderzoekscommissie.

"Matchfixing is geen nieuw iets - een wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United werd in de beginjaren van de twintigste eeuw al gemanipuleerd - maar het verschil met vroeger is dat er nu professionele criminelen in het circuit zitten. We hebben bewijzen tegen georganiseerde groepen in China, Rusland, de Balkan-landen, de Verenigde Staten en Italië. Er gaat ontzettend veel geld in om."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen