"Kazachstan geen stelletje bij elkaar geraapte amateurs"

9 oktober 2014, 16:06

Bondscoach Guus Hiddink maakt er geen geheim van met welke spelers hij vrijdag de strijd aangaat met Kazachstan. Op zijn persconferentie een dag voor de wedstrijd bevestigde hij dat Ibrahim Afellay een basisplaats heeft als rechtermiddenvelder en dat Oranje terugkeert naar een 4-3-3 systeem, met Jeremain Lens en Arjen Robben aan de zijkanten. Hiddink hoopt op een mooie voetbalavond in de Amsterdam ArenA. "We gaan uit van winnen. Maar we hopen op winnen plus, op een manier zoals we dat graag willen."

Over zijn basisformatie deed Hiddink dus niet moeilijk. Ditmaal geen 5-3-2 meer, zoals tegen Tsjechië, maar 'gewoon' 4-3-3. Met Robben op rechts, Lens op links en Van Persie in het midden. En mocht het niet lopen, dan komt Klaas Jan Huntelaar erbij als extra spits. Op die variant oefende de ploeg donderdag tijdens de training. "Het is goed om iemand als Klaas Jan achter de hand te hebben", sprak Hiddink. "Dat is voor een noodscenario."

Hiddink hoopt en rekent erop dat Oranje Huntelaar niet nodig heeft. Hij wil dat zijn team het karwei zo snel mogelijk klaart, al benadrukt hij dat Kazachstan geen 'eitje' is. "Van Kazachstan is internationaal gezien weinig bekend, maar ze hebben het roer afgelopen zomer rigoureus omgegooid. Er staat nu een coach voor de groep, die ik ken vanuit Rusland. Ik heb ze zien spelen, ze spelen georganiseerd voetbal. Het is geen stelletje bij elkaar geraapte amateurs, het zijn allemaal profs. Weliswaar niet uitgezwerfd over andere competities, maar vooral actief in de eigen competitie. Wij zullen meer balbezit hebben, maar Kazachstan is niet makkelijk te bestrijden. Ze zullen weinig ruimte geven, we moeten om de muur heen proberen te voetballen", aldus de bondscoach.

Oranje kende een valse start in de EK-kwalificatie, het verloor vorige maand van Tsjechië. Het moet nu beter en feller dan in Praag, benadrukt Hiddink. "Na een goed WK is het niet zo gek dat je misschien iets te veel achterover leunt, dat gebeurde in Tsjechië. Daar hebben we over gesproken en alle jongens zijn weer helemaal scherp. De beleving is beter, de puntjes zijn op de 'i' gezet. En we hebben één of twee jongens die er toen niet bij waren, weer terug." Daarbij doelt hij vooral op Arjen Robben, afwezig in Praag. "Onder andere, ja. Het is goed om jongens zoals hij, die kwaliteiten hebben en zichzelf al bewezen hebben, er weer bij te hebben."

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Kazachstan begint vrijdagavond om 20.45 uur.

Basisformatie Oranje tegen Kazachstan: Cillessen; Blind, Martins Indi, De Vrij, Van der Wiel, De Jong, Sneijder, Afellay; Robben, Van Persie, Lens

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen