Op scherp gezet Oranje aast op sportieve revanche

10 oktober 2014, 15:32

Niets menselijks is voetballers vreemd. Natuurlijk was de nederlaag van Oranje tegen Tsjechië in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2016, vorige maand, een aanfluiting. Maar dat de boog even wat minder gespannen stond na het fantastische WK dat pas net achter de rug was, is misschien ook niet zo gek. Iedereen is in Praag weer even wakker geschud, de reactie moet vanavond (vrijdag) volgen. Met Kazachstan treft Nederland, op papier, een ideale tegenstander om revanche op zichzelf te nemen.

Het was even schrikken. Na een Oranje-feest dat vrijdag 13 juni begon, de dag van de 5-1 zege op Spanje, en pas een maand later eindigde, volgde de koude douche. Een kleine twee maanden nadat Nederland gekroond was tot nummer drie van het WK, bleek de selectie ineens kwetsbaar. Een oefenpotje tegen Italië viel in het water en enkele dagen later werd de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK verloren, in Praag werd het 2-1.

Een voordeel van de nederlagen in Italië en Tsjechië is dat niemand de Oranje-selectie op scherp hoefde te zetten voor de komende interlands, tegen Kazachstan en IJsland. Er moet twee keer gewonnen worden, dan is het Europees kampioenschap van 2016 ineens ook weer een stuk dichterbij. Om te beginnen dus van Kazachstan, een ploeg waartegen het Nederlands elftal in de rijke historie nog nooit speelde.

Hoewel bondscoach Guus Hiddink tijdens zijn persconferentie een dag voor de wedstrijd zijn best deed om voetballand Kazachstan groter te maken dan het is ("Ik heb ze zien spelen, ze spelen georganiseerd voetbal. Het is geen stelletje bij elkaar geraapte amateurs, het zijn allemaal profs. Kazachstan is niet makkelijk te bestrijden"), is duidelijk dat Oranje geen enkele moeite zou mogen hebben met de Oost-Europeanen. De ploeg staat gedeeld 127ste op de FIFA World Ranking, samen met Luxemburg, en speelde een jaar geleden in de WK-kwalificatie nog 1-1 gelijk tegen Faroër Eilanden. In de kwalificatie naar het EK 2012 verloor het zelfs van Azerbeidzjan.

De wedstrijd in de Amsterdam ArenA tussen Nederland en Kazachstan begint om 20.45 uur.

Door: Roland Mather

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen