Groep B: België haalt uit, Wales en Bosnië gelijk

10 oktober 2014, 22:57   Bijgewerkt: 10 oktober 2014, 23:43

In Groep B van de kwalificatiecyclus voor het EK 2016 in Frankrijk heeft België vrijdagavond haar eerste overwinning geboekt, in haar eerste duel. Onze zuiderburen droogden Andorra in Brussel met 6-0 af. Wales en Bosnië-Herzegovina, die allebei kwalificatieaspiraties hebben, hielden elkaar op een doelpuntloze remise. Israël wist op Cyprus drie punten bij te schrijven: 1-2. Beide landen staan daardoor, samen met België, op drie punten.

België moest even los komen tegen Andorra. Het deed verwoede pogingen om door de Andorrese muur heen te breken, maar kwam in de openingsfase niet tot scoren. Na een half uur brak Kevin de Bruyne echter de ban. De aanvaller van VfL Wolfsburg bracht de Rode Duivels vanaf elf meter aan de leiding en leidde daarmee meteen een Belgische storm in. Hij had slechts drie minuten nodig om weer tot scoren te komen. Wederom drie minuten later deed voormalig FC Twente-aanvaller Nacer Chadli ook een duit in het zakje.

In het tweede bedrijf zorgde Divock Origi voor een Belgisch kwartet aan doelpunten. Daarna ging de Dries Mertens-show van start. De aanvaller van Napoli, in het verleden spelend bij AGOVV Apeldoorn, FC Utrecht en PSV, maakte nummer vijf (assist van oud-Ajacied Toby Alderweireld) en zes voor de ploeg van bondscoach Marc Wilmots, die uitstekend aan de kwalificatiecampagne begonnen is.

Wales en Bosnië-Herzegovina bleven tegen elkaar steken op een 0-0 gelijkspel. Wales gaat daardoor aan de leiding, aangezien de Britten in de eerste wedstrijd al van Andorra wonnen.