'Huntelaar komt beter tot zijn recht bij Oranje dan Van Persie'

13 oktober 2014, 13:02

Robin van Persie kreeg een tijd lang steevast de voorkeur in de spits bij Oranje, maar dankzij de ontwikkelingen in de afgelopen week wordt de discussie over de spitspositie bij het Nederlands elftal weer aangewakkerd. Klaas-Jan Huntelaar bewees tegen Kazachstan (3-1) wederom zijn waarde als invaller en kan rekenen op de sympathie van het volk. Als data-analist Tijs Rokers naar de cijfers kijkt, dan geeft hij de voorkeur aan Huntelaar.

"Van Persie en Huntelaar zitten bij hun eigen club op hetzelfde gemiddelde", zegt Rokers tegen de NOS. "Van Persie scoort eens in de 130 minuten voor Manchester United, en Huntelaar precies even vaak voor Schalke 04. Maar hun effectiviteit bij het Nederlands elftal verschilt flink: Huntelaar maakt één keer in de 99 minuten een interlanddoelpunt, Van Persie eens in de 143 minuten. Het lijkt er dus op dat Huntelaar beter tot zijn recht komt bij het Nederlands elftal", stelt de data-analist.

Hier moet de kanttekening bij geplaatst worden dat Huntelaar vaak als invaller in het veld komt, als de ruimtes groter zijn en er vaak een slotoffensief plaatsvindt. Toch gaat het om een aanzienlijk verschil in moyenne, waarin Van Persie dus het onderspit moet delven. Volgens Rokers is hij niet zo goed meer als men denkt: "Er is een patroon bij hem te zien sinds het seizoen 2010/11, toen hij nog bij Arsenal voetbalde. De conclusie: het is een sterk aflopende zaak. Op een heleboel onderscheidende statistieken wordt het sinds dat seizoen alleen maar minder."

Van Persie scoorde vier seizoen geleden nog 0.8 keer per wedstrijd (exclusief strafschoppen), nu is dat 0.36 doelpunt per wedstrijd. Bovendien levert hij minder assists.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen