Assistent Advocaat: "Nu wachten op de consequenties"

16 oktober 2014, 08:15

Bert van Lingen maakte als trouwe assistent van Dick Advocaat al heel wat mee in zijn carrière, maar ook hij wist dinsdag niet wat hem overkwam. Als assistent-bondscoach van Servië zag hij de bizarre rellen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië van dichtbij gebeuren.

De wedstrijd tussen beide buurlanden liep uit de hand nadat een drone, met daaraan de Albanese vlag, het stadion binnenvloog. "Er kwamen verschrikkelijk veel mensen over de hekken. Op de tribune was voldoende testosteron beschikbaar", zegt Van Lingen in De Telegraaf over de voetbalavond in Belgrado.

Op het veld gingen Servische fans op de vuist met Albanese spelers, waarna de bezoekers in allerijl de kleedkamer opzochten. Het duel moest worden onderbroken en werd niet meer hervat. "We hadden gehoord dat we weer zouden beginnen, maar toen bleek dat de Albanezen niet uit de kleedkamer wensten te komen. Die waren bang of misschien opgelegd bang", zegt Van Lingen. "Ik wil er inhoudelijk geen waarde-oordeel over geven, want ik ken de achtergronden onvoldoende. Maar als voetbalman kan ik zeggen: het was een rotavond."

De rellen zijn niet alleen in politiek opzicht slecht voor de regio, ook sportief is het een flinke streep door de rekening. De Servische voetbalbond kan een flinke straf verwachten, weet ook de Nederlander. "Er zit net een nieuw bestuur, dat alles opnieuw wil opbouwen. Daarvoor hebben ze ook Dick (Advocaat, red.) gehaald. Ik heb zo'n medelijden met de mensen van de bond. Die hadden allemaal zulke goede bedoelingen en dan krijg je dit. Het is nu wachten op de consequenties die dit gaat hebben. En die kunnen heel vervelend zijn."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen