Groep H: Luiz Adriano evenaart Messi, blunder helpt Porto

21 oktober 2014, 23:26   Bijgewerkt: 22 oktober 2014, 01:41

Luiz Adriano is op gelijke hoogte gekomen met Lionel Messi. De Braziliaanse aanvaller van Shaktar Donetsk scoorde dinsdag in het Champions League-duel met BATE Borisov (0-7) vijf keer en evenaarde daarmee de prestatie van Messi van drie seizoenen geleden tegen Bayer Leverkusen. In dezelfde poule won Bruno Martins Indi met FC Porto met 2-1 van Athletic de Bilbao.

Voor rust had Luiz Adriano er al vier in liggen in Wit-Rusland. Zijn eerste treffer was vanaf elf meter, de daaropvolgende drie waren velddoelpunten. Zijn vijfde, goed voor de evenaring van het record van Messi, was weer een strafschop. Alle doelpunten van Shaktar Donetsk tegen BATE Borisov waren van Braziliaanse makelij. Alex Teixeira opende in de elfde minuut de score. De Oekraïense club kwam er snel uit na balverlies van Evgeni Yablonski. De 0-5 viel via Douglas Costa.

Bij rust stond Shaktar Donetsk al met 0-6 voor. Geen enkele uitploeg kreeg dat ooit eerder voor elkaar in de geschiedenis van de Champions League. Voor BATE Borisov is het daarmee voorlopig een seizoen van uitersten in het miljoenenbal, want bij de ouverture werd al met 6-0 verloren van FC Porto. Athletic de Bilbao werd wel met 2-1 verslagen.

FC Porto zegevierde met dezelfde cijfers over de Basken. Op slag van rust namen de Portugezen, met Bruno Martins Indi in de basis, in het eigen Estádio Do Dragão na een flitsende aanval de leiding via Hector Herrera. Guillermo Fernández herstelde in de 58ste minuut het evenwicht. De Bilbao-speler schoot knap raak met drie man om zich heen. Ricardo Quaresma zorgde er uiteindelijk voor dat de punten in Porto bleven, al had Bilbao-keeper Iraizoz daar ook een groot aandeel in. De sluitpost liet de inzet van Quaresma door zijn handen glippen.

FC Porto is met zeven punten koploper in groep H, voor Shaktar (vijf), BATE (drie) en Bilbao (één).