Nog één keer terug naar die laatste week van juni

12 november 2014, 10:35

De belangen zijn minder groot en het scheelt een graad of dertig. Nederland en Mexico treffen elkaar ditmaal niet in de verzengende hitte van Fortaleza, maar op een koude novemberavond in Amsterdam. Maar toch gaan de gedachten vandaag (woensdag) even terug naar Fortaleza, naar de heroïsche zege van Oranje in de achtste finale van het WK. FCUpdate.nl gaat terug in de tijd. "Alles en iedereen was tegen Mexico."

Maandag 23 juni

Direct na de met 2-0 gewonnen laatste groepswedstrijd tegen Chili wist Oranje waar het aan toe was: de volgende wedstrijd op het wereldkampioenschap, de achtste finale, zou op zondag 29 juni tegen Mexico zijn. In het snikhete Fortaleza, op het warmste moment van de dag (13.00 uur). Dirk Kuyt, tegen Chili voor het eerst dat WK basisspeler bij Oranje, liet direct weten de hitte niet te vrezen. "We zijn fit, heel fit. Fitter dan bijvoorbeeld Chili, dat zag je vandaag. Aan het eind van de wedstrijd hadden wij nog iets over."

Woensdag 25 juni

Een kleine domper voor Oranje: Leroy Fer blijkt de wedstrijd tegen Mexico te moeten missen. De middenvelder, enkele dagen eerder nog trefzeker tegen Chili, liep tijdens de training een hamstringblessure op.

Vrijdag 27 juni

Zaterdag 28 juni

Zondag 29 juni

Zo'n anderhalf uur voor de aftrap wordt duidelijk dat Verhaegh inderdaad in de basis start bij Oranje. "Daryl Janmaat heeft het goed gedaan. Maar het spel in balbezit moet beter. Ik hoop dat met Verhaegh het positiespel vooruit gaat", sprak Van Gaal. Jasper Cillessen, Dirk Kuyt, Daley Blind, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Paul Verhaegh, Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben vormen de basisformatie. Bruno Martins Indi, net hersteld van een lichte hersenschudding, begint op de reservebank.

Bij Oranje leeft na de zege meer dan ooit het gevoel dat er iets unieks mogelijk is. "Ik krijg bijna kippenvel als ik het uitspreek, maar het is echt mogelijk om wereldkampioen te worden. Iedereen voelt dat, tot in zijn diepste vezel. We moeten nog drie wedstrijden. Dit WK winnen, het zou echt het ultieme zijn", sprak Robin van Persie.

Maandag 30 juni

Een dag na de wedstrijd raakt de voetbalwereld niet uitgepraat over de slotfase van het duel tussen Nederland en Mexico. Zelfs Diego Maradona bemoeit zich ermee. "De Mexicanen hadden alles onder controle. Ze lieten de Nederlanders niet aan de bal komen en speelden met een gesloten verdediging. Dit was een cadeautje", vond hij. Mexicaanse media spreken van een 'gruwelijke fout' van arbiter Proença. De commotie wordt alleen maar groter omdat quotes van Robben bij de NOS, waarbij hij aangaf eerder in de wedstrijd een 'schwalbe' te hebben gemaakt, verkeerd worden overgenomen in het buitenland. Gesteld wordt dat Robben dit zei over het moment waarop de penalty gegeven werd, met als gevolg dat de KNVB moet ingrijpen. In een persbericht laat de bond weten 'onaangenaam verrast' te zijn door de publicaties en dat het wel degelijk een terechte penalty was.

Louis van Gaal maalt niet om de frustraties bij de Mexicanen. Hij laat weten dat zijn selectie dinsdag 1 juli een dagje vrij heeft. Daarna start de voorbereiding op de volgende wedstrijd, zaterdag 5 juli tegen Costa Rica.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen