Column: de KNVB moet snel gaan praten met De Boer

13 november 2014, 09:03

De kans is aanwezig dat de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland, zondag, de laatste wordt van Guus Hiddink als bondscoach. Bij een slecht resultaat stapt hij op, maar inmiddels rijst de vraag of zelfs een zege voor hem genoeg is om verder te gaan. Maar als hij vertrekt, hoe moet het dan verder? Wie kan hem opvolgen?

Vrij monter meldden de spelers van het Nederlands elftal zich woensdag na de nederlaag tegen Mexico (2-3) in de mixed zone van de Amsterdam ArenA, de ruimte waar de voetballers de media te woord staan. Alom klonk dat Oranje eigenlijk niet eens zo slecht gespeeld had en dat het verloren had omdat Mexico de kansen beter afmaakte. Daar voegden de meeste spelers wel aan toe dat Oranje de doelpunten ook wel te makkelijk weg gaf, maar toch. De tendens was dat de nederlaag ongelukkig en ook wat onterecht was.

Na de wedstrijd tegen Mexico is de conclusie te rechtvaardigen dat Hiddink niet één van deze zaken over heeft kunnen brengen op de selectie. Weer kwam Oranje vroeg achter, weer waren spelers niet scherp in de duels, weer was het defensief soms een chaos. De taken werden bij vlagen wel uitgevoerd, maar niet op momenten dat het even tegen zat. Het lijkt erop te wijzen dat Hiddink simpelweg niet de juiste man op de juiste plaats is. Het is zijn taak om spelers te raken en scherp te krijgen. Lukt dat niet, al maanden lang, dan moet de conclusie worden getrokken dat iemand anders zijn taken beter kan overnemen. Zelfs als Letland zondag verslagen wordt.

Feit is dat Oranje na de wedstrijd tegen Letland tot eind maart geen officiële interland meer speelt. Op 28 maart is de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Turkije in de Amsterdam ArenA, daarna speelt Oranje tot de zomer alleen nog uit bij Letland op 12 juni. Op dat moment zijn de nationale competities al voorbij.

De best denkbare oplossing voor Oranje lijkt om zo snel mogelijk te gaan praten met De Boer of Koeman. Zeker De Boer zou er wellicht best oren naar hebben om na het seizoen in te stappen, zodat hij mogelijk tegen Letland al op de bank kan zitten. Het enige probleem dat de KNVB dan nog op moet lossen, is de wedstrijd tegen Turkije op 28 maart. Een interim-coach, of desnoods nog even Blind, kan daarvoor een oplossing zijn. Alles lijkt beter dan op deze manier doorgaan, met een radeloos ogende trainer die zijn team niet scherp kan krijgen.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen