Onderzoeker niet te spreken over 'foute' conclusies FIFA

13 november 2014, 13:50   Bijgewerkt: 13 november 2014, 14:51

De FIFA concludeerde op basis van het onderzoek naar de omstreden toewijzing van de WK's 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar dat beide landen niets verkeerd hebben gedaan in hun bid voor de organisatie van de mondiale eindtoernooien. Michael Garcia, de juridisch onderzoeker die zich ontfermd heeft over het onderzoek naar eventuele corruptie, vindt dat de wereldvoetbalbond verkeerde conclusies getrokken heeft en stapt mogelijk zelfs uit woede naar het beroepscomité van de FIFA.

In het 42 pagina's tellende rapport van de FIFA worden Rusland en Qatar vrijgepleit van enige vorm van corruptie in hun succesvolle poging om het WK te mogen organiseren. Bovendien werd de Engelse voetbalbond FA beticht van het overtreden van de regels en het beschadigen van de reputatie van de FIFA. Het schoot bij Garcia in het verkeerde keelgat. De jurist reageerde een paar uur na het statement van de FIFA vol onbegrip over de gedane uitspraken en de getrokken conclusies.

Garcia stelt dat de FIFA het onderzoek en de daaruit voortvloeiende resultaten 'fout' heeft samengevat. Volgens de onderzoeker bevat de weergave 'talloze zeer onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en conclusies'. Hij heropent hiermee de discussie over de toewijzing van beide WK's.

Het optreden van Han Joachim Eckert, de juridische man in de onafhankelijke ethische commissie van de FIFA, baart volgens Garcia de nodige zorgen. De Duitse rechter was door de FIFA aangewezen om de samenvatting van het onderzoeksrapport te schrijven. In het onderzoek werden veel individuen geïnterviewd en een schat aan materiaal geanalyseerd.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen