FIFA-jurist 'verrast' door kritiek onderzoeksleider Garcia

14 november 2014, 14:01

Hans-Joachim Eckert, juridisch lid van de ethische commissie van de FIFA, is naar eigen zeggen 'verrast' door de kritiek van zijn collega Michael Garcia op zijn rapport met conclusies uit het onderzoek naar de omstreden toewijzing van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Garcia was onderzoeksleider en overhandigde een rapport van honderden pagina's aan Eckert, maar kon zich allesbehalve vinden in diens samenvatting van de bevindingen en conclusies.

Eckert trad donderdag naar buiten met zijn conclusies, waarin hij onder meer Rusland en Qatar vrijpleitte van enige vorm van corruptie in hun succesvolle poging om het WK te mogen organiseren. Enkele uren nadat de juridische man van de ethische commissie van de FIFA het statement de wereld in had gebracht, uitte Garcia openlijk kritiek op de Duitse jurist en zijn werk. Volgens de onderzoeker bevatte de weergave 'talloze zeer onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en conclusies'.

Niet alleen Garcia, maar ook veel gerenommeerde namen uit de voetbalwereld, bekritiseerden de gang van zaken. Meerdere voetbalbonden, waaronder de KNVB, vinden dat de FIFA het niet kan maken om het volledige onderzoeksrapport niet te openbaren. Eckert wil hier echter niet aan geloven. "Dit is niet mogelijk, de rechten van de vertrouwelijkheid van het continentale recht moeten gerespecteerd worden. De ethische code van de FIFA staat het niet toe, daarom zal ik dat niet doen."

Eckert snapt de kritiek van Garcia niet. "Ik ben erdoor verrast, maar niet gechoqueerd. Een groot gedeelte van mijn rapport kwam uit het rapport van Garcia", benadrukt de Duitser, die naar eigen zeggen om de tafel wil met de onderzoeksleider.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen