'WK in Qatar wordt in de winter georganiseerd'

16 november 2014, 12:50   Bijgewerkt: 16 november 2014, 14:05

Er wordt al een behoorlijke poos gespeculeerd over de periode waarin het WK 2022 in Qatar zal plaatsvinden. Dat zal, ongeacht wat men beweert, in de winter zijn. Dat heeft de sjeik Ahmad Al Fahad Al Sabah, voorzitter van de Olympische Raad van Azië (OCA), bevestigd. Hij stelt dat het besluit om het mondiale toernooi te verschuiven binnen twee maanden zal worden aangekondigd.

Afgelopen donderdag werd Qatar, samen met Rusland (organisator van het WK 2018) vrijgepleit van corruptie rond het WK-bid. Zodoende ligt voor de Golfstaat de weg vrij om het toernooi voor het eerst te mogen organiseren. Sjeik Ahmad, één van de meeste invloedrijke personen in de sport, stelt dat het Qatarese WK in oktober en november of in januari en februari zal worden georganiseerd. Volgens hem zal Azië niet buigen voor de druk van partijen om het toernooi in de zomer te laten plaatsvinden.

"Ze moeten ons volgen, wij volgen niemand", sprak de sjeik tijdens een strandvoetbalevenement tegen insidethegames. "In dat kader zal het WK in januari en februari of in oktober en november plaatsvinden. Wacht twee maanden en je zal het zien. Niemand heeft het daarna meer over de discussie of het in de winter of de zomer gehouden moet worden."

Na het bekendmaken van de WK-toewijzing werd er veel gezegd en geschreven over de verzengende hitte in Qatar. Er werden meerdere alternatieven besproken. De belangenbehartigingvereniging voor clubs (ECA) pleit voor april en mei, terwijl de Europese competitieorganisatoren het toernooi graag in de zomer willen hebben. Kanttekening daarbij is dat ze willen dat de wedstrijden 's nachts plaatsvinden, als de temperaturen aangenamer zijn. Toch lijkt een switch naar de winter noodzakelijk, vanwege de temperaturen in de zomer. Dat gaf FIFA-preses Sepp Blatter ook al aan.

De sjeik is verheugd met het feit dat Qatar vrijgepleit is aan de hand van het onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK. "Ik ben blij. Alles wat ik de afgelopen jaren al aankondigde is nu officieel bevestigd door de FIFA. Voor ons was het al heel lang duidelijk dat we niks verkeerd hebben gedaan. We zijn ervan overtuigd dat niemand ons het WK nog kan afnemen. We hebben hier nooit aan getwijfeld."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen