Groep H: Italië en Kroatië gelijk, blamage Bulgarije

16 november 2014, 22:55   Bijgewerkt: 16 november 2014, 23:43

De kraker tussen Italië en Kroatië in groep H van de EK-voorronde heeft geen winnaar opgeleverd. Beide landen hielden elkaar zondag in Milaan op een 1-1 gelijkspel. Scheidsrechter Björn Kuipers legde het duel na rust enige tijd stil omdat Kroatische fans vuurwerk op het veld van het Stadio Giuseppe Meazza gooiden.

vuurwerk

vuurwerk

De eindstand stond al binnen vijftien minuten op het scorebord. Antonio Candreva bracht Italië in de elfde minuut aan de leiding met een schot van net buiten het strafschopgebied. Ivan Perisic herstelde vier minuten later uit een lastige hoek het evenwicht. Bij de gelijkmaker sloeg Buffon een flater. De doorgaans zo betrouwbare goalie liet de inzet van de speler van VfL Wolfsburg door de handen glippen. In de slotfase had Perisic Kroatië ook nog de winst kunnen bezorgen, maar oog in oog met Buffon schoot hij rakelings voorlangs. Bij het thuisland viel Graziano Pellè na iets meer dan een uur in, maar de oud-Feyenoorder kon de remise niet voorkomen.

Door het gelijkspel blijven Italië en Kroatië samen koploper in groep H. Ze hebben na vier wedstrijden tien punten. Noorwegen doet met negen punten ook nog mee om groepswinst. De Scandinaviërs zegevierden eerder op de avond met 0-1 bij Azerbeidzjan. Havard Nordtveit maakte met een treffer in de 25ste minuut het verschil in Bakoe.

Bulgarije deed slechte zaken. In eigen huis kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen voetbaldwerg Malta. De avond begon nog mooi voor de Bulgaren met de 1-0 van Andrey Galabinov in de zesde minuut. Maar kort na de pauze kwam Malta langszij dankzij een benutte strafschop van Clayton Failla. In de resterende veertig minuten lukte het Bulgarije niet om een blamage af te wenden. Dat kwam mede door het feit dat Ivelin Popov in de 76ste minuut een penalty miste. Bulgarije heeft nu slechts vier punten. Voor Malta was dit het eerste punt, waardoor Azerbeidzjan als enige land in de poule nog puntloos is.