Groep A: Tsjechië wint topper, Turkije juicht ook

16 november 2014, 22:43   Bijgewerkt: 16 november 2014, 23:44

Tsjechië is ook na vier kwalificatieduels op weg naar Euro 2016 nog zonder puntenverlies in poule A. De formatie van bondscoach Pavel Vrba versloeg zondag in Plzen medekoploper IJsland, ondanks een 0-1 achterstand, met 2-1. Turkije vloerde Kazachstan in Istanbul met 3-1. Eerder op de avond walste Oranje in dezelfde groep met 6-0 over Letland.

Tsjechië en IJsland, allebei eerder al te sterk voor Oranje, waren voor de aftrap van de onderlinge ontmoeting nog zonder puntenverlies. De IJslanders incasseerden in de voorgaande drie duels niet eens een tegengoal. De noorderlingen leken die lijn in Plzen door te zetten. Door een doelpunt van Ragnar Sigurdsson namen ze al in de negende minuut de leiding. Kolbeinn Sigthórsson was ook bij de aanval betrokken. De Ajacied bezorgde de bal bij Birkir Bjarnason, die het leder vervolgens breed kopte op doelpuntenmaker Sigurdsson. Het speeltuig leek echter wel al over de achterlijn te zijn geweest voordat Bjarnason in balbezit kwam.

Tsjechië ging op jacht naar de gelijkmaker en die kwam er in de blessuretijd van de eerste helft ook via Pavel Kaderabek. Na een uur kwamen de Tsjechen door een eigen doelpunt van Emil Hallfredsson op 2-1. De middenvelder veranderde een voorzet van Jaroslav Plasil van richting en passeerde daarmee zijn eigen keeper, die wel zijn rechterbeen uitstak, maar geen redding meer kon brengen. Gylfi Sigurdsson was even later dicht bij de 2-2, maar zijn volley strandde tegen de paal. Daardoor bleven de punten in Tsjechië.

Het meest opmerkelijke moment bij Turkije - Kazachstan had plaats vóór de aftrap. Volkan Demirel zou eigenlijk het Turkse doel verdedigen, maar haakte in de warming-up boos af omdat hij werd uitgefloten door een groepje supporters. Met Volkan Babacan als vervanger hadden de Turken geen problemen met de bezoekers uit Kazachstan. In de 24ste minuut werd ook Burak Yilmaz nog wel even uitgejouwd, nadat hij een levensgrote kans had gemist. Maar de spits maakte zijn misser overtuigend goed. Even later benutte hij een zelf verdiende strafschop en drie minuten daarna verdubbelde hij de marge, al sloeg de sluitpost van Kazachstan daarbij wel een flater. Door goals van Serdar Aziz (Turkije) en Samat Smakov (penalty, Kazachstan) werd het in de slotfase uiteindelijk 3-1.

Tsjechië gaat met de volle twaalf punten uit vier duels aan de leiding in groep A. IJsland volgt met negen punten op de tweede plek. Nederland, dat van Letland won dankzij treffers van Arjen Robben (2), Klaas-Jan Huntelaar (2), Jeffrey Bruma en Robin van Persie, bezet nu met zes punten de derde plek. Turkije (vier punten), Letland (twee) en Kazachstan (één) sluiten de rij.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen