"De FIFA moet het rapport anonimiseren en publiceren"

17 november 2014, 13:01

In navolging van KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft ook bondsvoorzitter Michael van Praag zich uitgesproken over de handelswijze van de FIFA in de zaak rond de toewijzingen van de WK's in 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. "De FIFA moet het corruptierapport van Garcia anonimiseren en vervolgens publiceren", vindt hij. De mondiale voetbalbond pleitte Qatar en Rusland afgelopen donderdag vrij van corruptie.

De KNVB wil het rapport van het onderzoek naar corruptie rond de toewijzingen van de WK's aan Rusland en Qatar inzien. "Samen met België hebben wij middels een brief bij de wereldvoetbalbond aangedrongen het rapport ter inzage te krijgen. Waarschijnlijk heeft dat weinig tot gevolg, maar wij zijn ook tevreden als we het rapport krijgen en dat alle namen worden weggestreept", aldus Van Praag in De Telegraaf. Hij denkt niet het rapport volledig gepubliceerd zal worden. "Daarom verschieten wij ons kruit niet.  We wachten totdat alles op straat ligt."

Er kwam al een aantal dingen uit het rapport naar buiten. "Er gaat meer uit het rapport lekken", weet Van Praag. "Die klokkenluiders hebben zich laten horen, de FBI is ermee bezig en enkele leden van het uitvoerend comité van de FIFA hebben aan de bel getrokken", stelt de KNVB-preses, die dus wil dat het rapport geanonimiseerd wordt en vervolgens naar buiten wordt gebracht. "Dan weet je tenminste wat er allemaal is gebeurd. En staat het rapport dan vol met zwarte strepen dan kan je altijd nog druk uitoefenen om die ook publiek te maken."

Ook al wordt dit niet gedaan door de FIFA, Van Praag denkt dat de informatie uiteindelijk wel boven zal komen drijven. "Ooit lagen diverse ontslagbrieven voor Maarten Fontein bij Ajax bij de media voordat hem zijn ontslag door toenmalig voorzitter John Jaakke was medegedeeld. Ze bleken te zijn gehackt. Dat kan de computer van Garcia ook zomaar overkomen. Over een paar weken ligt er ongetwijfeld meer munitie voor ons op tafel en dan zullen we meer van ons laten horen", besluit de bondsvoorzitter.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen