IOC onderzoekt omstreden WK-toewijzingen mogelijk ook

19 november 2014, 16:33

Het is niet uitgesloten dat ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoek gaat doen naar de omstreden toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). In het Olympisch Handvest van het comité is namelijk opgenomen dat het IOC in actie komt als een bond tekortschiet in het eigen onderzoek. Daar kunnen ook de nodige maatregelen uit voortvloeien.

"Deze basisprincipes gelden voor iedereen", sprak IOC-voorzitter Thomas Bach in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Hij ging verder niet specifiek in op de perikelen rond de FIFA. De mondiale voetbalbond liet een onafhankelijk team onderzoek doen naar de toewijzing van de WK's. Onderzoeksleider Michael Garcia overhandigde een omvattend rapport aan de FIFA, maar kon zich niet vinden in de conclusies die de Duitse jurist Hans-Joachim Eckert aan de hand van het rapport trok.

De FIFA is niet de enige partij die de toewijzing van de mondiale toernooien onderzoekt. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI is ook een onderzoek naar corruptie gestart. Mogelijk onderneemt het IOC dus ook een onderzoek. Binnenkort verschijnen er overigens twee getuigen in het Londense parlement voor een Engelse commissie. Misschien hebben zij bewijzen voor corruptie in de WK-toewijzing aan Qatar.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen