Concurrent hoopt op eerlijke strijd met FIFA-preses Blatter

21 november 2014, 10:37

Jérôme Champagne stelt zich officieel kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA, waarmee de Fransman de eerste is die de al sinds 1998 aan het roer staande Zwitser Sepp Blatter formeel uitdaagt voor de komende verkiezingen voor de belangrijkste functie bij de wereldvoetbalbond. Hij hoopt dat de verkiezingen op 29 mei 2015 eerlijk zullen verlopen.

De 78-jarige Blatter wil, ondanks veel kritiek op zijn persoon, voor een vijfde termijn als preses van de FIFA gaan. Champagne wil de strijd met hem aangaan, maar hoopt wel dat er sprake zal zijn van een openlijke stemming. "Als de verkiezing wederom achter gesloten deuren plaatsvindt, dan zou dat zeer treurig zijn. In dit geval zal de gehavende reputatie van de FIFA opnieuw een klap krijgen", sprak de 56-jarige Fransman de Duitse krant Bild.

Champagne vraagt zich af of hij zijn zin krijgt, wat betreft een open verkiezing. "Helaas zijn er in het voetbal te veel mensen die zichzelf willen helpen - en niet het voetbal. Ik wil dat veranderen", aldus de Fransman, die al een tijd zeer kritisch is over de huidige koers van het mondiale voetbal. Hij pleit voor minder invloed van steenrijke investeerders en een moderner en transparanter FIFA-beleid, met meer inspraak voor spelers en clubs.

De concurrent van Blatter, sinds 1998 in dienst bij de FIFA, denkt dat de perikelen rond de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar nog lang niet voorbij zijn. "Ik reken nog zeker tot mei op verrassingen die de verkiezingen kunnen beïnvloeden", zegt Champagne, die daarmee vooral doelt op het onderzoek van de FBI en de Zwitserse overheid naar mogelijke corruptie bij de FIFA. "Uiteindelijk is niet alles te verbergen", realiseert hij zich.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen