Cambuur wil niet één, maar twee degradanten uit Eredivisie

26 november 2014, 19:35

Als het aan SC Cambuur ligt degraderen er over twee jaar niet één, maar twee clubs uit de Eredivisie naar de Jupiler League. De club denkt dat die verandering de gezondheid van het Nederlandse voetbal ten goede komt, maar vindt nog weinig medestanders voor het initiatief. 

"Het voetbal moet een soort survival of the fittest zijn, maar op dit moment zie je clubs jarenlang aanmodderen onderin de Eredivisie, terwijl er bij clubs uit de Eerste Divisie moedeloosheid insluipt", zegt directeur Gerald van den Belt tegen VI. De beleidsbepaler vindt in het betaald voetbal weinig medestanders voor het plan. Alleen Go Ahead Eagles ziet het zitten. "Elke keer als ik hierover begin, merk ik dat clubs nerveus worden. Het lijkt een soort dogma."

"Toen we in de Eerste Divisie speelden opperde ik dit al en ik ben nu nog steeds van mening dat er wat moet veranderen", vervolgt de directeur. "Laat de nummers één en twee van de Eerste Divisie direct promoveren en vijf periodekampioenen play-offs spelen tegen de nummer zestien van de Eredivisie."

Van den Belt is niet te spreken over de houding van sommige clubs. "Zij lijken niet bereid naar de lange termijn te kijken. Toen ik dit vorig jaar voorstelde was van alle Eredivisieclubs Roda JC het felst tegen. Als ik het nu voor zou leggen, vraagt Roda waarschijnlijk of het niet alsnog met terugwerkende kracht ingevoerd kan worden. Dat is wat ik bedoel. Ik stel dit niet voor in het belang van Cambuur, maar in het belang van de gezondheid van het Nederlandse voetbal."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen