Liverpool uit Champions League na gelijkspel tegen Basel

Ger
9 december 2014, 22:37   Bijgewerkt: 9 december 2014, 23:27

Liverpool keerde dit seizoen na een afwezigheid van vijf jaar eindelijk terug in de Champions League. Van een glorieuze rentree is echter geen sprake gebleken. Na zes groepsduels zit het verblijf van de Engelse grootmacht in het belangrijkste Europese bekertoernooi er weer op. De thuiswedstrijd tegen FC Basel bleef op 1-1 steken.

Liverpool, vijfvoudig winnaar van het toernooi, trof met de Zwitsers de directe concurrent voor de tweede plaats achter het ongenaakbare Real Madrid. Alleen een overwinning kon de kwakkelende formatie van manager Brendan Rodgers langs Basel brengen. Het was dan ook geen verrassing dat Liverpool vanaf de eerste minuut voor de aanval koos. Het spel van The Reds was echter te matig om de bezoekers uit het Alpenland serieus schrik aan te jagen.

Basel, dat Liverpool eerder in de groepsfase al met 1-0 had verslagen, voetbalde zich redelijk eenvoudig onder de druk van de thuisploeg uit. In tegenstelling tot Liverpool werd de ploeg van trainer Paulo Sousa ook daadwerkelijk gevaarlijk. In de 25ste minuut leidde het verzorgde spel van Basel tot de openingstreffer. Vanaf een positie net buiten het strafschopgebied schoot Fabian Frei de bal diagonaal langs sluitpost Simon Mignolet.

Rodgers probeerde het duel in de rust met twee wissels te laten kantelen, maar zijn ingrepen pakten niet goed uit. Sterker nog, Lazar Markovic moest na een uur met rood naar de kant. Björn Kuipers besloot de prent tevoorschijn te halen omdat hij een slaande beweging van de invaller had waargenomen. De Nederlandse arbiter was niet veel later helemaal de gebeten hond op Anfield Road door geen penalty te geven na een val van Steven Gerrard.

De aanvoerder van Liverpool bracht de spanning negen minuten voor het einde toch nog terug door de 1-1 te maken. Uit een vrije trap schoot Gerrard schitterend raak. Het inspireerde Liverpool tot een slotoffensief, maar de gewenste 2-1 bleef uit. Na de winterstop rest daarom de Europa League, terwijl Basel met Real Madrid doorgaat in de Champions League.