KNVB-preses denkt aan nieuwe wereldvoetbalbond

Ger
17 december 2014, 11:21

KNVB-voorzitter Michael van Praag speelt met een opmerkelijke gedachte om veranderingen in het mondiale voetbal af te dwingen. De fervente tegenstander van FIFA-baas Sepp Blatter overweegt de invoering van een nieuwe wereldvoetbalbond. Dat laat hij op persoonlijke titel weten.

Van Praag uitte afgelopen zomer tijdens een congres stevige kritiek op Blatter, die al jaren de geur van corruptie en omkoping om zich heen heeft hangen. Desondanks heeft de Zwitser zich officieel kandidaat gesteld voor een vijfde termijn als hoogste beleidsbepaler van de FIFA. Blatter staat al sinds 1998 aan het hoofd van de wereldvoetbalbond, toen hij werd gekozen als opvolger van de Braziliaan João Havelange.

Van Praag stelt dat er baanbrekende stappen nodig zijn om binnen het voetbal echt veranderingen door te voeren. "Daarvoor heb je nu in het congres een tweederde meerderheid nodig. Mijn persoonlijke mening is dat als je echt veranderingen wilt, je een nieuwe wereldvoetbalbond moet oprichten", aldus Van Praag in VI. "Ik denk dat dit de enige manier is, dan kun je vanaf scratch beginnen."

"Wij zijn als Nederland een van de oprichters van de FIFA. Dat gaat al terug naar 1904. Ik vind dat je als founder een extra verantwoordelijkheid hebt. Ik zou het weleens willen bespreken met een aantal anderen. Misschien is het niet eens realistisch, maar als je gaat wachten totdat er een congres komt waar het anders gaat, dan kun je lang wachten", besluit de KNVB-voorzitter.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen