Onderzoeker Garcia is het zat en legt taken bij FIFA neer

17 december 2014, 17:25

Michael Garcia, leider van het onderzoek naar de omstreden WK-toewijzingen aan Rusland (2018) en Qatar (2022), is de gang van zaken rond zijn onderzoeksrapport helemaal beu. De Amerikaan houdt het daarom voor gezien als voorzitter van de ethische commissie van de FIFA. Hij was totaal niet gediend van de wijze waarop de mondiale voetbalbond is omgegaan met zijn onderzoeksrapport en dat heeft hem ertoe doen besluiten om de deur achter zich dicht te trekken.

De onderzoeksleider beticht de FIFA in een verklaring van een 'gebrek aan leiderschap'. Bovendien stelt de Amerikaan dat hij het vertrouwen in Hans-Joachim Eckert, de Duitse jurist die een samenvatting van zijn rapport maakte, volledig is kwijtgeraakt. Garcia tekende een beroep aan tegen diens weergave van de onderzoeksbevindingen en -conclusies, maar de FIFA bestempelde dit beroep deze week als 'niet ontvankelijk'.

Garcia plaatst grote vraagtekens bij de manier waarop de FIFA al jaren omgaat met geluiden van schandalen en kritiek. De onderzoeksleider gaf bovendien aan dat het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond, geleid door voorzitter Sepp Blatter, in september probeerde om een disciplinaire procedure tegen hem te starten. Deze poging werd destijds afgeweerd door de voorzitter van de disciplinaire commissie van de FIFA.

Garcia werd in juli 2012 aangesteld, met de opdracht om onderzoek te doen naar de controversiële WK-toewijzingen van Rusland en Qatar. Beide landen werden aan de hand van de samenvatting van Eckert vrijgepleit van corruptie, waar Garcia het dus niet mee eens was.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen