Tevreden Blatter: "Crisis bij de FIFA is voorbij"

19 december 2014, 20:38

De reputatie van de wereldvoetbalbond FIFA is slechter dan ooit, maar preses Sepp Blatter is dik tevreden. Volgens de 78-jarige Zwitser is een crisis bij de bond bezworen, nu besloten is dat het onderzoeksrapport naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 openbaar gemaakt wordt.

Aanvankelijk wilde de FIFA het veelbesproken rapport over mogelijke corruptie bij het toewijzingsproces voor de WK's binnenskamers houden. Er werd alleen een door de FIFA samengestelde samenvatting gepubliceerd, maar deze kwam volgens onderzoeker Michael Garcia niet overeen met zijn bevindingen. Uit onvrede hierover legde hij zijn functie bij de FIFA neer. Hij was als hoofd van de ethische commissie verantwoordelijk voor het ruim 430 pagina's tellende rapport, dat door de FIFA samengevat was in een document van 42 kantjes.

De druk op de FIFA om het rapport tóch volledig openbaar te maken werd iedere dag groter en vrijdag werd bekend dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Daarmee is, wat Blatter betreft, de kous af. "We zaten in een crisis, maar door dit besluit is die crisis voorbij", sprak hij doodleuk tijdens een persconferentie.

De WK's van 2018 en 2022 werden toegewezen aan respectievelijk Rusland en Qatar. Uit de samenvatting van het rapport van Garcia bleek dat beide landen weinig verkeerd hebben gedaan in hun pogingen om het WK binnen te halen, waardoor er voorlopig geen aanleiding is om het WK elders onder te brengen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen