Van Persie: "Ik dacht alleen maar: dit moet hem zijn"

31 december 2015, 08:53   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Robin van Persie was verantwoordelijk voor het mooiste Nederlandse voetbalmoment van 2014. Zijn iconische doelpunt in de WK-opener tegen Spanje (5-1 winst), een fabelachtige snoekduik, was het startschot voor een prachtig wereldkampioenschap voor het Nederlands elftal. Het gaf ons kikkerlandje hoop en we weten allemaal waar het toe zou leiden.

De 44ste minuut van de WK-wedstrijd tegen Spanje zou historie worden. Na een voorzet van Daley Blind wist Van Persie het leer met een unieke duik over doelman Iker Casillas te knikken. "Op het moment zelf besefte ik het helemaal nog niet", zegt Van Persie tegen AD Sportwereld over zijn wereldgoal. "Ik dacht alleen maar: dit moet hem zijn. Dit moet hem gewoon zijn. Hoe ik sprong, daar dacht ik niet over na. Ik sprong gewoon. Pas later zag ik terug wat een ongelooflijke pass het was van Daley. Volgens mij heeft alleen Frank de Boer ooit zo'n wereldbal gegeven, op Dennis Bergkamp tegen Argentinië. Maar deze was nóg strakker", aldus de Oranje-aanvoerder.

"Eigenlijk had het doelpunt een aanloop van zeker drie weken", vervolgt Van Persie. "Want al in de voorbereiding trainden we heel specifiek op dit soort momenten. Op loopacties uit de rug van de verdediger, op de rand van buitenspel, waarbij de bal snel in de ruimte moest worden gespeeld. Onze leunende tactiek was heel erg afgestemd op dat soort acties, Van Gaal hamerde daar voortdurend op", geeft de aanvaller van Manchester United aan.

Ook keeperstrainer Frans Hoek speelde een rol in het scenario, legt Van Persie uit. "Uit mijn ooghoek dacht ik te zien dat Casillas een paar meter te ver naar voren stond, precies zoals Hoek had gezegd. En tegelijk was het vooral intuïtie: die bal moest omhoog. Omhóóg. Dat was de enige optie", weet de captain van het Nederlands elftal. Met zijn doelpunt behoort hij tot de laatste drie kanshebbers voor de prestigieuze Puskás Award.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen